Jesienna zupa dyniowa to danie, które nigdy się nie zestarzeje. Jest to zdrowa propozycja na super kremowy posiłek, który dodatkowo zapewni Ci poczucie przytulnego otulenia podczas chłodnych, jesiennych wieczorów. W tym przepisie używamy trochę śmietany, ale jeśli chcesz pominąć nabiał, możesz zastąpić śmietanę mlekiem kokosowym. Zupa dyniowa doskonale sprawdzi się jako główne danie obiadowe, jednak może ona także być przystawką przed bardziej treściwym posiłkiem.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 duża cebula, grubo posiekana
- 4 zmielone ząbki czosnku
- 2 kg dowolnej dyni
- 4 szklanki bulionu z kurczaka o niskiej zawartości sodu
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 szklanki śmietany + odrobinę więcej do dekoracji
Sposób przygotowania
Krok 1
W dużym garnku, na średnim ogniu podgrzej oliwę z oliwek.
Krok 2
Dodaj cebulę i czosnek i podduś je na złoty kolor.
Krok 3
W międzyczasie przekrój, obierz i zeskrob nasiona dyni.
Krok 4
Pokrój dynię na kawałki.
Krok 5
Dodaj do garnka kawałki dyni i bulion.
Krok 6
Dopraw solą i pieprzem.
Krok 7
Doprowadź całość do wrzenia, gotując bez przykrycia, a następnie zmniejsz ogień.
Krok 8
Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż dynia zmięknie.
Krok 9
Zdejmij garnek z ognia i, używając blendera zanurzeniowego, miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ewentualnie ostudź zupę, a następnie zmiksuj w blenderze kielichowym.
Krok 10
Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.
Sposób podania
Przed podaniem przelej zupę do osobnych miseczek. Możesz wybrać takie o pojemności około 300 – 400 ml. Kiedy już zupa będzie rozlana, do każdej porcji dodaj odrobinę śmietany (śmietana bardzo dobrze łączy się z dyniowym kremem, wspaniale podkreślając jego smak). Na koniec, udekoruj zupę w miseczkach odrobiną pieprzu.
Jak widzisz, przepis na tę zupę dyniową jest niezwykle prosty w wykonaniu. Zupa ta to doskonały sposób na jesienne dni. Jeśli szukasz szybkiej przekąski na jesień lub przystawki przed wykwintnym obiadem, danie to będzie świetnym wyborem.
Smacznego!