Zupa chrzanowa to doskonała alternatywa dla tradycyjnego żurku na Wielkanocnym stole! Jej intensywny, lekko ostry smak z pewnością przypadnie do gustu szczególnie entuzjastom nieco bardziej intensywnych doznań kulinarnych. Szybki i prosty sposób przygotowania oraz efektowny wygląd na talerzu to natomiast argument, który do tego przepisu powinien przekonać tych, którzy niespecjalnie żyją w zgodzie z gotowaniem. Zapewniamy, że ten przepis zrealizujesz w prosty sposób – bez katastrofy w kuchni. Zapraszamy i smacznego nie tylko w święta!
Będziesz potrzebować:
Składniki:
- cebula – 1 szt.
- pietruszka korzeń – 2 szt.
- ziemniaki – 3 szt.
- seler – ½ szt.
- czosnek – 1 ząbek
- olej kokosowy – 50 ml
- sól
- liście laurowe – 3 szt.
- ziele angielskie – 4 ziarenka
- koper włoski – 10 ziarenek
- woda – 2 l
- mleko 1,5% – 100 ml
- majeranek suszony – 1 łyżeczka
- tarty chrzan – 200 g
- pieprz
- olej
- jajka przepiórcze – 4 szt.
Do dekoracji:
- ocet balsamiczny – 30 ml
- kiełki rzodkiewki
- prażona cebulka – 3 łyżki
- gałka muszkatołowa – 1 szczypta
Podczas gotowania może ci się przydać:
- blender
- garnek
- patelnia
- akcesoria kuchenne
- deska do krojenia
- miski
JAK TO ZROBIĆ:
- Pokrój cebulę w kostkę, pietruszkę w plastry , obierz ziemniaki, seler pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.
- Rozgrzej w garnku olej. Podsmażaj w nim przez około 2 minuty cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj ziemniaki, pietruszkę i seler. Całość dopraw solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz koprem włoskim. Wszystko zalej wodą i mlekiem – gotuj aż warzywa staną się miękkie.
- Kiedy skończysz gotować wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Do gotujących się składników dodaj majeranek i chrzan. Zblenduj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na patelni usmaż sadzone jajka.
- Gotową zupę chrzanową przelej do miseczek. Każdą porcję skrop octem balsamicznym, dodaj kiełki rzodkiewki lub rzeżuchę oraz jajko. Smacznego!