Za kuszącymi deserami kryją się zwykle puste kalorie, które nie wpływają korzystnie na nasz organizm. Czy jest jednak sposób, żeby przemycić w deserze wartościowsze produkty, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie? Doskonałym tego przykładem są świeże owoce lub… szpinak. Przedstawiamy przepis na zaskakujące ciasto ze szpinakiem!
Szpinak słynie z bogactwa witamin i przeciwutleniaczy. Znajdziemy w nim duże ilości witaminy C, potasu, żelaza czy też magnezu i kwasu foliowego. O szpinaku mówi się również, że stanowi on doskonałą ochronę przed chorobami nowotworowymi oraz miażdżycą.
Ta roślina to też świetna propozycja dla osób redukujących masę ciała. W 100 gramach znajdziemy tylko 23 kcal!
Zaskakujące ciasto ze szpinakiem
Przygotuj:
- dwie duże miski,
- robot kuchenny,
- blender,
- formę o średnicy 24 centymetrów,
- papier do pieczenia.

Składniki na ciasto:
- 200 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 3 jajka,
- 250 g mrożonego lub świeżego szpinaku,
- 100 g orzechów laskowych (zmielonych),
- 300 g mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250 ml oleju.
Dodatkowe składniki:
- kilka łyżek dżemu lub powideł,
- 400 g śmietany 30%,
- 2 śmietan-fix,
- kilka łyżeczek cukru pudru,
- ulubione owoce (maliny, borówki, jeżyny, granat).

Sposób przygotowania:
KROK1
Świeży szpinak umyj i rozdrobnij za pomocą blendera. W przypadku szpinaku mrożonego odciśnij go dokładnie z wody i również zmiksuj blenderem.
KROK2
W dużej misce wymieszaj jajka z cukrem i z cukrem wanilinowym. Kiedy masa stanie się jasna, zacznij stopniowo dodawać olej. Następnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ubitej masy. Na końcu dołóż rozdrobione szpinak oraz orzechy laskowe. Całość delikatnie wymieszaj.
KROK3
Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto ze szpinakiem wlej do formy i piecz w piekarniku nagrzanym go 180 stopni przez około 45 minut. Po tym czasie sprawdź stopień upieczenia ciasta drewnianym patyczkiem. Pozostaw ciasto w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach, a po kilku minutach wyciągnij i pozostaw do wystygnięcia.
KROK4
Odetnij brzegi ciasta (około 1 cm) i pokrusz je do miski. Następnie przekrój ciasto tak, aby otrzymać dwa poziomy. Dolny posmaruj dżemem lub powidłami.
KROK5
Ubij śmietanę ze śmietan-fixem, dodaj cukier puder i wymieszaj. Połowę kremu wyłóż na poziom z dżemem, a drugą połowę na wierzch ciasta. Całość posyp okruchami ciasta, tak aby zupełnie przykryć krem śmietanowy. Na koniec udekoruj wybranymi owocami.
Fantastyczne ciasto ze szpinakiem gotowe! Smacznego!