Pyszny zarówno jako dodatek, jak i samodzielna przekąska. Kremowy, sycący i niezwykle pożywny. Wiosenny hummus bazyliowy to smak, któremu nie sposób się oprzeć! Koniecznie spróbuj!
Szukasz sprawdzonego przepisu na przekąskę, która zachwyci gości? Cenisz prostotę i szybkość działania w kuchni? Zależy Ci nie tylko na smaku, ale też na wizualnym aspekcie potraw? A może lubisz jeść zdrowo? Jeśli na którekolwiek pytanie odpowiedziałeś twierdząco, to trafiłeś idealnie! Mamy dla Ciebie niezawodny przepis, który udowadnia, że efektowne jedzenie wcale nie musi być skomplikowane.
Czym właściwie jest hummus?

Hummus można określić jako sos, dip lub pastę. Jest to potrawa bardzo popularna współcześnie w krajach Bliskiego Wschodu. Jedzona niemal do każdego posiłku jako dodatek do pieczywa czy warzyw. Z kolei receptura idealnego hummusu przekazywana jest tam z pokolenia na pokolenie.
Dla większości osób pasta znana jest jednak głównie z marketowych lodówek na dziale z dodatkami do kanapek i sałatek. Hummus to przede wszystkim przetarte nasiona ciecierzycy lub innych roślin strączkowych, z dodatkiem kilku prostych składników. Gotowy produkt, który kupujemy, zachwyca nas smakiem i konsystencją. Jednak czy da się osiągnąć ten efekt samodzielnie, we własnej kuchni? Oczywiście, że tak! Wystarczy kilka prostych kroków!
Bogactwo witamin
Hummus, mimo znacznej kaloryczności, zawiera bardzo dużo witamin i wartości odżywczych, pozytywnych dla naszego organizmu. Najważniejszą korzyścią, płynącą z jedzenia hummusu jest przyswajanie z niego dużej ilości białka. Nic więc dziwnego, że pokochali go weganie i wegetarianie. Zdaniem wielu, pasta pozytywnie wpływa na proces trawienny, obniża cholesterol, a także reguluje poziom cukru we krwi. Brzmi zachęcająco? To bierzemy się za przygotowanie przepysznego hummusu bazyliowego!
Niezbędne narzędzia
Być może będziesz w tym momencie zaskoczony, ale jedyne narzędzie, potrzebne do zrobienia hummusu bazyliowego to… blender! My oczywiście polecamy blender kielichowy, ze względu na dokładność i szybkość mielenia. No dobrze, łyżka też się przyda 😉
Składniki
Tak, jak wspominaliśmy wcześniej, niezbędnym elementem każdego hummusu jest ciecierzyca lub inne warzywo strączkowe. Zatem przygotowujemy:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub słoika, ale bez zalewy)
- 4,5 łyżki tahini
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- opcjonalnie odrobinę przegotowanej wody
- garść liści bazylii
- sól, pieprz – dla smaku
Warto tutaj również zaznaczyć, że wcale nie musisz kupować gotowej tahini, czyli pasty sezamowej. Wystarczy, że podprażysz na suchej patelni biały sezam, a następnie zblendujesz nasiona na gładką masę.
Jeśli chcesz uzyskać nieco bardziej orzeźwiający smak pasty, wystarczy, że w liście produktów uwzględnisz kilka listków natki pietruszki- naprawdę, hummus będzie smakował obłędnie!
Przygotowanie:
Zabieramy się do pracy! Choć, tak naprawdę, praca ta potrwa dosłownie kilka minut.
Do blendera wrzucamy całą ciecierzycę i na wysokich obrotach, blendujemy ją na papkę. Następnie dodajemy, tahini, oliwę, czosnek i cytrynę. Ponownie blendujemy. W końcowym etapie dorzucamy zieleninę i przyprawy do smaku. Pyszny, wiosenny hummus bazyliowy jest już gotowy!
Jak podawać? Z czym jeść?

Przygotowany hummus możesz jeść jak lubisz 😉 My polecamy stosować go jako pastę do pieczywa pod rzodkiewkę i szczypiorek. Świetnie sprawdzi się on także jako przystawka do warzywnych słupków, np. z papryki czy ogórków. Ale totalną rewelacją będzie potraktowanie go jako sosu do tortilli czy wytrawnych naleśników.
Hummus w wersji tradycyjnej jest już dość popularny. Natomiast nasz wiosenny hummus bazyliowy to innowacyjne rozwiązanie, którym możesz pozytywnie zaskoczyć swoich gości. Szczególnie, jeśli nie lubią kuminu (kminku rzymskiego), który zazwyczaj jest dodawany do podstawowej wersji hummusu.
Zainteresowany podobnymi przepisami? Mamy ich mnóstwo na swoim blogu!
Zapraszamy!