Ach te pachnące, świąteczne wypieki. Zapach świeżo pieczonego ciasta, chleba, lukru i roztopionej czekolady. Przywodzą na myśl dzieciństwo i beztroskie chwile w oczekiwaniu aż całą rodziną zasiądziemy do stołu. Dzisiaj mamy dla was przepis inspirowany angielskimi hot cross buns. Lekko słodkie dzięki skórce pomarańczowej, z odrobiną nut korzennych, dzięki przyprawom. I wcale nie trzeba czekać na Wielkanoc, by móc się nimi cieszyć! Twoi domownicy z pewnością z radością pochłoną takie bułeczki na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia!

Składniki na ciasto (przepis na 10-12 bułeczek):
- 500 gram mąki
- 25 gram suszonych drożdży
- 50 gram brązowego cukru
- 50 gram masła
- 150 mililitrów ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 75 gram rodzynek
- 25 gram skórek pomarańczy
Składniki na przybranie bułeczek:
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- Pół szklanki mleka
- 1 łyżeczka oleju

Mąkę, sól, cukier i przyprawy wsyp do miski, dodaj masło i wszystko razem rozetrzyj. Drożdże wymieszaj z odrobiną mleka i odstaw do spienienia. Następnie wlej drożdże połączone z mlekiem do miski z sypkimi składnikami. Dodaj jajko, rodzynki, skórkę z pomarańczy i resztę mleka. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Gotowe ciasto przełóż na stolnice i wyrabiaj w dłoniach tak długo, aż stanie się elastyczne. Nakryj kuchenną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Później zagnieć raz jeszcze, uformuj bułeczki, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostaw do wyrośnięcia.
Przygotowując dekorację wsyp mąkę do miski, dodaj ok 5-6 łyżek mleka oraz olej. Wyrób składniki w dłoniach, by uzyskać gładką masę. Gotowe ciasto podziel na cienkie paseczki i na każdej bułeczce wyciśnij jeden pasek w poziomie i przecinający go na krzyż pasek pionowy.
Piecz bułeczki przez około 20 minut w 200 stopniach C.
Pozostałą część mleka przygotowaną do dekoracji wylej na niewielką patelnię lub do małego rondelka, dodaj cukier i gotuj przez około 2 minuty. Po upieczeniu bułeczek polukruj je przy pomocy pędzelka i odstaw do wystudzenia.
Smacznego!
