Lody kokosowe z tego przepisu to prawdziwy rarytas na upalne dni. Są one nie tylko bezmleczne, ale także całkowicie wegańskie. Mają ultra-kremową konsystencję i delikatny, słodki smak, zwieńczony prażonym kokosem. Świetnie pasują do prawdziwych ziaren wanilii, ale można także przygotować je z dodatkiem łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Jeśli jednak zdecydujesz się na laskę wanilii, zachowaj ją po użyciu i umieść w pojemniku z cukrem lub w małym słoiczku, aby uzyskać domowy ekstrakt waniliowy!
Kolejna wskazówka – miskę, w której będziesz przygotowywać lody należy zawsze przechowywać w zamrażarce. To znacznie ułatwi sprawę, gdy spontanicznie zechcesz przygotować te, lub inne lody domowe.
Przygotuj
- maszyna do lodów,
- rondel,
- łyżka do lodów,
- nóż kuchenny do obierania,
- pojemnik do zamrażania,
Składniki
- 3 puszki pełnotłustego mleka kokosowego,
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1 laska wanilii,
- 2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii.
Sposób przygotowania
-
- Dzień przed planowanym przygotowaniem lodów włóż miskę maszyny do lodów do zamrażarki. Ponieważ baza lodowa również będzie musiała się schłodzić, sugerujemy również przygotowanie jej już wieczór wcześniej.
- Do średniego rondla wlej mleko kokosowe, cukier i sól. Następnie postaw rondel na średni ogień.
- Za pomocą noża do obierania przetnij na pół (wzdłuż) ziarna wanilii. Zeskrob ich wnętrze wierzchem noża i dodaj do mieszanki kokosowej.
- Doprowadź mieszankę składników do wrzenia i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
- Do małej miski wsyp skrobię kukurydzianą i dodaj do niej ok 1 szklankę wrzącego mleka kokosowego. Następnie energicznie wymieszaj, aż skrobia się rozpuści.
- Mieszankę mleka kokosowego ze skrobią wlej z powrotem do rondla i wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
- Zmniejsz ogień i gotuj około 3 minuty, aż masa zgęstnieje.
- Aby sprawdzić, czy mieszanka jest wystarczająco gęsta, wsadź do niej drewnianą łyżkę, wyciągnij ją i przesuń po niej palcem. Palec powinien pozostawić czystą linię.
- Zdejmij mieszankę z ognia, wymieszaj z ekstraktem waniliowym, a następnie wlej do dużej miski i wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia. Minimum to 3 godziny, a najlepiej pozostawić mieszankę na noc w lodówce.
- Kiedy masa będzie już schłodzona, a miska maszyny do lodów zamrożona, ubij lody zgodnie z instrukcjami od producenta maszyny. Powinno to potrwać około 15 minut.
- Gdy lody uzyskają miękką konsystencję, przenieś je do pojemnika do zamrażarki i pozostaw w zamrażarce przez minimum 3 godziny.
- Gotowe lody nakładaj za pomocą łyżki do lodów do wafelków lub pucharków.
Smacznego!