Dla większości ludzi ciasto dyniowe nie jest najpopularniejszym deserem, jednak zdecydowanie jest ono godne spróbowania. Nasza wersja tego przepisu pełna jest klasycznych jesiennych smaków i pokryta wyjątkowo pyszną bitą śmietaną kokosową. Kilka słów dla wegan: to ciasto jest tak dobre, że możesz chcieć schować je, zanim zobaczy je Twoja rodzina.
Składniki
Spód
Olej roślinny
1 1/2 szklanki orzechów pekan
2/3 szklanki płatków owsianych
3 łyżki brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki stopionego i shcłodzonego oleju kokosowego
Góra
Około 500g
1 szklanka mleka kokosowego
3/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżki stołowe skrobii kukurydzianej
1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
Polewa
400g pełnotłusty krem kokosowy (chłodzony przez noc)
3 łyżki cukry pudru
Szczypta soli
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni. Następnie nasmaruj okrągłą blachę do pieczenia olejem roślinnym.
Krok 2
W robocie kuchennym zmiksuj orzechy pekan, owies, cukier i sól. Dodaj olej kokosowy i dalej miksuj, aż ciasto dobrze się połączy i zacznie się kleić.
Krok 3
Przełóż mieszaninę do przygotowanej blaszki do pieczenia. Na górę, aby dobrze docisnąć masę, połóż papier do pieczenia a nim odważniki do ciasta. Piecz 15 minut, następnie usuń papieri ciężary i piecz jeszcze 15 minut.
Krok 4
Przygotuj górę ciasta: w dużej misce wymieszaj składniki, a następnie wlej masę na przygotowany wcześniej i upieczony spód. Piecz przez 50 do 55 minut.
Krok 5
Przygotuj polewę: otwórz puszkę kremu kokosowego, nabierz stwardniałą śmietankę i połóż ją na wierzch ciasta. W dużej misce, używając miksera ręcznego, ubij krem kokosowy, cukier puder i sól, aż utworzą sztywną masę.
Podawaj ciasto dyniowe z bitą śmietaną kokosową.
Smacznego!