Mnogość rodzajów noży przyprawia o zawrót głowy. Większość z nas posiada w domu kilka noży uniwersalnych – czyli takich do wszystkiego. Jak się jednak okazuje, dobór odpowiednich narzędzi do pracy w kuchni może znacznie usprawnić przygotowanie posiłków. Siekanie składników, trybowanie mięsa, obieranie warzyw – każda z tych czynności powinna być wykonywana z wykorzystaniem innego noża. Jakie noże są zatem niezbędne w naszej kuchni? Jaki nóż wybrać?
Nóż do krojenia chleba i pieczywa
Z nożem do krojenia pieczywa każdy z nas spotkał się, chociażby raz. Nóż do chleba charakteryzuje się budową przypominającą piłkę do drewna. Ząbki ułatwiają precyzyjne krojenie nawet najbardziej chrupiącej skórki pieczywa. Ich zadaniem jest między innymi zapobieganie zgniataniu miękkiego wnętrza chleba i bułek. Nóż do krojenia chleba nie tylko ułatwia cięcie pieczywa, ale także pozytywnie wpływa na estetykę pokrojonych kromek.

Nóż szefa kuchni
Takiego noża nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Charakteryzuje się on szerokim, profilowanym ostrzem oraz dużą ostrością. Dzięki niemu można z łatwością kroić, siekać oraz szatkować produkty. Jest to jeden z najbardziej uniwersalnych noży w kuchni. Doskonale sprawdza się podczas krojenia mięsa, wędlin i serów, filetowania ryb, a nawet krojenia warzyw i owoców. Nóż szefa kuchni wyposażony jest w szerokie ostrze oraz poręczną rękojeść. Dzięki temu pewnie leży w dłoni i ułatwia posługiwanie się nim.

Nóż do mięs i wędlin
Noże do mięs i wędlin mają za zadanie umożliwić precyzyjne porcjowanie produktów. Pokrojone artykuły powinny mieć równe krawędzie. Ważne jest, aby nóż do mięsa i wędlin był dobrze naostrzony. Może występować w wariancie o ostrzu gładkim lub ząbkowanym. Jego zadaniem jest ułatwienie wykrawania kostek oraz chrząstek. Odpowiednio wyprofilowane ostrze ułatwia krojenie włóknistej struktury mięsa.

Nóż do obierania i krojenia warzyw
Noże do obierania i krojenia warzyw mają krótkie ostrze. Ich konstrukcja ułatwia wydrążanie zawartości większości jarzyn. Są lekkie i łatwe w użyciu. Nie trzeba wprawy, by się nimi sprawnie posługiwać. Nóż do obierania i krojenia warzyw okazuje się niezbędny podczas siekania jarzyn w plasterki, paski oraz kostkę. Należy zwrócić uwagę na to, czy jego ostrze jest odpowiednio wyprofilowane. Powinno być cienkie, by odcinać wyłącznie samą skórkę warzywa.

Obieraczka do warzyw i owoców
Uzupełnieniem takiego noża może być obieraczka do warzyw i owoców. Ułatwia ona obieranie produktów oraz usuwanie z nich zarówno cienkiej, jak i grubszej skórki. Niektóre modele dodatkowo umożliwiają krojenie artykułów na wąskie paski. Obieraczka do warzyw i owoców może zostać wykorzystana także do skrobania czekolady (np. do ozdobienia deserów) lub krojenia twardego sera na plastry.
Nóż do steków
Nóż do steków to narzędzie, które powinno znaleźć się w kuchni wszystkich miłośników pieczonego, grillowanego lub smażonego mięsa. Nóż wyposażony jest w niewielkie ząbki, które ułatwiają krojenie włókien. Nie szarpie krawędzi mięsa, lecz „gładko” je kroi. Kawałeczki mięsa wyglądają wówczas apetycznie i zachęcają do skosztowania.

Nożyce do cięcia ziół oraz mięsa
Niezastąpionym narzędziem w każdej kuchni są nożyce do cięcia ziół i naci. Są one wyposażone w kilka równoległych do siebie ostrzy. Ostre krawędzie ułatwiają siekanie ziół, naci i szczypiorku. Dzięki nim można szybko poszatkować produkty, które poprawią walory smakowe i estetyczne przygotowywanych potraw.
Możemy także zdecydować się na nożyce do cięcia mięsa. Mogą one zastąpić nóż, ułatwiając dzielenie mięsa na kawałki. Podczas ich wyboru warto kierować się rodzajem produktu, który ma być krojony. Inne będą nożyce do drobiu i ryb, a inne do warzyw i owoców.