Latem, gdy świetna pogoda czeka na nas za oknem, w końcu możemy zrelaksować się i nacieszyć promieniami słońca. Dodatkowo możesz poprawić sobie humor, schłodzając się lodami lub domowym masłem owocowym. Będzie ono jeszcze pyszniejsze, jeśli zrobisz je włąsnoręcznie.
Truskawki są wspaniałymi i szlachetnymi owocami, z których wytwarza się dżemy, konfitury oraz różne inne desery. Czy wiesz, że truskawki wraz z miodem tworzą wyjątkowy duet? Jeśli nigdy nie próbowałeś połączyć ze sobą tych dwóch składników, przeczytaj nasz przepis i dowiedz się jak stworzyć pyszne masło truskawkowe.
W tym przepisie przedstawiamy prawdziwy przysmak na lato i na każdą w sumie porę roku. Chociaż truskawki z miodem to smak dwóch prostych i naturalnych składników, uzupełniają się one w najlepszy możliwy sposób. Masło miodowo truskawkowe pasuje niemal do wszystkiego, od bułeczek po świeżo upieczone gofry i naleśniki.
Truskawki i miód smakują słodko i pysznie. Mogą być używane w różnych, dowolnych proporcjach. Polecamy próbować i testować przeróżne warianty tego zestawienia. W naszym przepisie użyliśmy klasycznego miodu o gładkiej konsystencji, ale można oczywiście, w zależności od preferencji, wybrać inny rodzaj miodu. Warto pamiętać, że miód jest produktem w 100% naturalnym i dlatego od czasu do czasu zmienia smak, ponieważ pszczoły pobierają nektar z wielu różnych kwiatów.
Składniki
75 g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki miodu
7 truskawek pokrojonych w ćwiartki
sól i pieprz czarny (wg. uznania)
Sposób przygotowania masła truskawkowego
Wrzuć truskawki do blendera lub robota kuchennego, a następnie zmiksuj je na gładką masę. Przepuść przecier przez sitko, aby oddzielić miąższ. Powinieneś uzyskać nieco ponad 1/4 filiżanki puree. Dopraw je delikatnie solą i pieprzem.
Do średniej miski włóż następujące składniki: masło, miód i 2 łyżki przecieru z truskawek. Używając miksera ręcznego lub miksera stojącego, połącz składniki aż do uzyskania gładkiej masy. Początkowo mieszanina będzie się rozdzielać, ale im bardziej ubijać będziesz masło, tym bliżej będziesz końcowego wyniku. Jak już uzyskasz gładką masę, dodaj dodatkowe 4 łyżki stołowe puree truskawkowego. Sprawdź smak i dodaj trochę więcej miodu lub soli, jeśli chcesz.
Sposób podania
Deser podaj w temperaturze pokojowej lub przenieś do lodówki, i zaczekaj aż schłodzi się odpowiednio do Twoich preferencji. Jeśli chcesz dodatkowo podkreślić jego wyjątkowy smak, przełóż go do misy dekoracyjnej, i połóż na stole podczas spotkania z przyjaciółmi bądź z rodziną. Może pozostać 2-3 dni w lodówce.
Polecamy ten przepis ludziom ceniącym prostotę, oraz szybki czas wykonania. Purée truskawkowe z dodatkiem masła oraz miodu całkowicie odmienia smak tych owoców oraz doskonale pasuje do letnich dni.
Inną, polecaną przez nas opcją na wykorzystanie truskawek i miodu jest zmieszanie kilku łyżek płynnego miodu z truskawkami pokrojonymi w ćwiartki. Dodaj do tego kilka łodyg tymianku lub ewentualnie trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i pozwól mu moczyć się przez kilka godzin. To połączenie w szczególności polecamy do lodów waniliowych, naleśników i jogurtów.