Tosty francuskie to pomysł na awaryjne śniadania, kiedy w kuchni mamy tylko niekoniecznie świeże pieczywo i jajka. Danie to doskonale znamy w słonym wydaniu, ale czy tosty francuskie możemy jeść na słodko? Oczywiście! Ze świeżymi owocami, syropem klonowym, miodem czy też z czymkolwiek słodkim, co przyjdzie nam do głowy. Jak zrobić perfekcyjne tosty francuskie, które podbiją serca Twoich domowników? Przedstawiamy szybki i wyjątkowo prosty przepis.

Jeżeli w chlebaku znajdziemy bułki, które straciły już na swojej chrupkości, to warto wyczarować z nich fantastyczne śniadanie lub kolacje na słodko. Nie wyrzucaj pieczywa i zacznij żyć według zasad zero waste, a podziękuje Ci za to środowisko i własny portfel.
Tosty francuskie w słodkim wydaniu
Przygotuj:
- głęboki talerz,
- widelec,
- patelnię,
- ostry nóż.
Składniki:
- 2 bułki (najlepiej z mąki pszennej),
- 2 jajka,
- 100 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 4 łyżki masła,
- dowolne owoce,
- miód/syrop klonowy/cukier puder.

Sposób przygotowania:
KROK1
Bułkę podziel na około dwucentymetrowe plastry. Do głębokiego talerza wybij jajka. Następnie dodaj mleko i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
KROK2
Rozgrzej patelnię o dużej powierzchni smażenia. Wyłóż na nią kilka łyżek masła.
KROK3
Obtocz bułkę w jajku i smaż na patelni do lekkiego zarumienienia z dwóch stron.
UWAGA! Ogień pod patelnią nie może być za duży, ponieważ masło ulegnie spaleniu.

KROK4
Tosty francuskie udekoruj świeżymi owocami i polej miodem lub syropem klonowym. Całość możesz jeszcze delikatnie obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!