Na letnie upały najlepsze są lekkie desery, które wyróżniają się świeżymi owocami. Jeśli przygotowujesz się do przyjęcia gości lub chcesz zaskoczyć swoją rodzinę słodkimi wypiekami, to warto postawić na tartę z owocami i galaretką, której zrobienie nie zajmie dużo czasu, a radość wypisana na twarzach najbliższych będzie bezcenna.
Wypiek, w którym zakochał się cały świat
Różnego rodzaju tarty spotkamy niemal w każdym zakątku na ziemi. We Francji tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw. Wypiek ten możemy wykonać na słodko lub na słono. W sieci oraz w książkach kucharskich znajdziemy setki przepisów, które mogą zainspirować nas do stworzenia własnej receptury. Jeśli szukasz słodkiej tarty, która jest idealnym deserem na lato, to tarta z owocami i galaretką będzie strzałem w dziesiątkę!

Tarta z owocami i galaretką
Przygotuj
- formę do tarty,
- rondel,
- trzepaczkę,
- miskę,
- garnek.
Składniki na spód
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli.
Składniki na masę
- 500 ml mleka,
- 1/3 szklanki cukru,
- cukier wanilinowy,
- 125 g masła,
- budyń waniliowy,
- żółtko,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Dodatkowe składniki
- pół kilograma świeżych truskawek,
- galaretka truskawkowa.

Sposób przygotowania
1. Składniki na tartę połącz i szybko zagnieć. Formę wysmaruj cienką warstwą masła. Gotowym ciastem wylep formę razem z brzegami. Piecz w temperaturze 175 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto i pozostaw do wystudzenia.
2. Do miski wlej pół szklanki mleka. Dodaj budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotuj wraz z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodaj mleko z budyniem i gotuj do zgęstnienia masy. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.
3. Masło zmiksuj z żółtkiem i dodawaj po jednej łyżce masy budyniowej. Całość wyłóż na ciasto.
4. Na masie budyniowej poukładaj truskawki. Całość zalej tężejącą galaretką. Wsadź do lodówki i pozostaw do całkowitego stężenia.
Tarta z owocami i galaretką gotowa!
Smacznego!