Tatry opanowały świat! Najlepsze restauracje i cukiernie na świecie serwują tarty zarówno na słodko, jak i te wytrawne. Wypiek ten jest doskonały na różnorodne okazje – zaczynając od świąt Bożego Narodzenia przez urodziny aż po imprezy firmowe. Przykładem tarty, która doskonale sprawdzi się podczas każdej uroczystości, jest tarta cytrynowa – prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna.
Tarta składa się z kruchego ciasta oraz nadzienia. We Francji popularna jest Tarta Tatin z jabłkami, w Hiszpanii Tarta de Santiago z mielonymi migdałami, a we Włoszech wytrawna Torta Pasqualina (quiche) – jedno z najpopularniejszych dań wielkanocnych.
Tarta cytrynowa z bezą
Przygotuj:
- formę na tartę (24 cm średnicy),
- robot kuchenny,
- papier do pieczenia,
- folię aluminiową,
- fasolę lub ryż do obciążenia ciasta,
- mały garnek,
- miskę,
- sitko.

Składniki na ciasto:
- 180 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki wody,
- szczypta soli.
Składniki na krem cytrynowy:
- 125 ml soku z cytryny,
- 60 ml soku z pomarańczy,
- 125 ml wody,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- skórka starta z dwóch cytryn,
- 70 g cukru,
- 100 g masła,
- 3 żółtka,
- 1 jajko.
Składniki na bezę:
- 4 białka,
- 200 g cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
KROK1
Wysmaruj masłem formę na tartę. Mąkę, cukier i sól połącz z zimnym masłem i miksuj do czasu, aż uzyskasz formę piasku. Dodaj żółtko, zimną wodę i zagnieć ciasto ręką do uzyskania gładkiej masy. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum godzinę.
KROK2
Umieść ciasto na papierze do pieczenia i rozwałkuj na wielkość formy. Przełóż do formy i odetnij wystające brzegi. Za pomocą zwykłego widelca nakłuwaj spód ciasta. Następnie wyłóż je folią aluminiową i w celu obciążenia nasyp suchą fasolę lub ryż. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (bez termoobiegu). Po 15 minutach wyjmij obciążenie z folią i piecz jeszcze przez 13 minut, tak aby uzyskać złoty kolor.

KROK3
Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny. Przecedzony uprzednio przez sitko wlej do garnka i dodaj wodę, mąkę ziemniaczaną, skórkę z cytryny oraz cukier. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Po krótkiej chwili masa powinna odpowiednio zgęstnieć.
KROK4
Zdejmij masę z ognia i dodaj pokrojone a kawałki masło. Mieszaj do rozpuszczenia. Następnie dodaj jajko i żółtka i energicznie wymieszaj.
NASZ SPOSÓB! Masę przykryj folią spożywczą. Takie rozwiązanie zapobiegnie utworzeniu się kożucha.
KROK5
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Białka ubij na pianę i dodawaj powoli cukier (nie przestawaj ubijać). Po 3 minutach dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
KROK6
Na spód ciasta wyłóż krem, a po tym pianę z białek. Całość wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Na koniec pieczenia beza powinna być lekko zarumieniona i chrupiąca. Wyjmij ciasto i pozostaw do wystygnięcia.
Tarta cytrynowa gotowa!
Smacznego!