Kurczak to prawdopodobnie najpopularniejsza potrawa mięsna pod każdą szerokością geograficzną. Mięso z kurczaka cenione jest za walory smakowe oraz wartości odżywcze, jest też stosunkowo tanie. Przygotowanie potraw z kurczaka jest czynnością względnie łatwą, ale smak zapewnią odpowiednio dobrane zioła i przyprawy. Pomogą w tym też dobre akcesoria kuchenne.
Poproszę kurczaka
Mnogość i różnorodność przepisów na dania z kurczakiem odzwierciedla tradycje kulinarne kultywowane w poszczególnych rejonach świata, z typowymi dla nich przyprawami. Kuchnia indyjska to charakterystyczne przyprawy – m.in. kurkuma, kardamon, kumin, szafran i oczywiście curry czyli mieszanka sproszkowanych przypraw w całym bogactwie odmian. Swój smak zawdzięczają im klasyczne dania jak kurczak karahi, czy kurczak tandoori. Jeśli jesteś wielbicielem kuchni chińskiej, do przyprawienia kurczaka z całą pewnością użyjesz imbiru, kolendry oraz kurkumy. Będąc amatorem pikantnych smaków, kurczaka solidnie natrzesz rzecz jasna jedną z wielu odmian ostrej papryki (np. chili, pieprz cayenne). Taki sposób przygotowania dań z kurczaka jest charakterystyczny m.in. dla kuchni amerykańskiej i oczywiście węgierskiej. To tylko niektóre z klasycznych przykładów z wyodrębnionych narodowych kuchni, jednakże przyprawy do kurczaka stosowane są uniwersalnie, w różnych proporcjach i intensywności, zależnie od lokalnych upodobań. Powszechnie wykorzystywaną przyprawą do kurczaka jest czosnek, będący często składnikiem marynat.
Niezawodnym sposobem na przyrządzenie pysznego dania z kurczaka jest wykorzystanie naturalnych i świeżych składników jakimi są zioła. Są szeroko wykorzystywane także w kuchni polskiej. Świeże zioła dzięki swojemu aromatowi nadadzą smaku i charakteru potrawom z kurczaka, którego mięso jest delikatne. Szczególnie dobry efekt możesz uzyskać marynując mięso z kurczaka w marynacie, której jednym ze składników są właśnie świeże zioła. Im dłuższy czas marynowania tym lepiej. Dzięki temu aromat i smak mięsa będą niezwykle esencjonalne. Do przyprawienia kurczaka świetnie nadają się – bazylia, majeranek, rozmaryn czy oregano. Można, w odpowiedniej proporcji, wykorzystać również szałwię. Bardzo dobrze z kurczakiem komponuje się natka pietruszki, szczególnie w towarzystwie czosnku. Koperek będzie zaś idealnym składnikiem sosu do mięsa z kurczaka. Świeże zioła są znakomitą alternatywą dla gotowych sproszkowanych mieszanek w torebkach. Możesz je uprawiać w przydomowym ogródku lub po prostu w doniczkach.

Grubo, czy drobno zmielony? Na pewno świeżo
Wśród Twoich akcesoriów kuchennych ułatwiających pyszne gotowanie powinien znaleźć się elektryczny młynek do pieprzu z regulacją grubości mielenia. Posiadanie takiego młynka ma co najmniej kilka zalet. Po pierwsze wynikają one z funkcjonalności urządzenia. Dzięki młynkowi zawsze będziesz miał do dyspozycji świeżo zmielony pieprz, którego aromatu oraz intensywności smaku nie da się porównać ze sproszkowanym produktem zamkniętym w torebce, szybko tracącym walory dobrej przyprawy. Co istotne, to ty zdecydujesz jaką grubość będzie miał zmielony pieprz. Są potrawy, które należy przyprawić drobno zmielonym pieprzem (np. zupy) oraz takie, których smak i zapach podkreśli pieprz grubo zmielony (np. steki, czy ryby). Używając elektrycznego młynka do pieprzu masz szerokie spektrum wyboru – od delikatnie stłuczonych ziaren, po drobno zmielony proszek. Kolejną zaletą jest prostota użytkowania. Po naciśnięciu przycisku, elektryczny młynek do pieprzu obsługujesz jedną ręką, a drugą w tym samym czasie będziesz mógł wykonywać inne czynności. Podkreślić też należy walory wizualne urządzenia – elektryczny młynek do mielenia pieprzu będzie stanowił estetyczny element wyposażenia Twojej kuchni.
Ucieraj i twórz smaki
Kreatywni kucharze często eksperymentują i tworzą własne unikatowe mieszanki przypraw. Dotyczy to zarówno profesjonalistów, jak i kucharzy – amatorów. Taka możliwość jest otwarta również dla Ciebie, a to dzięki niewielkiemu i prostemu akcesorium jakim jest ceramiczny moździerz kuchenny z tłuczkiem. Można powiedzieć, że ceramiczny kuchenny moździerz jest miejscem, w którym rodzą się smaki i aromaty. To właśnie w moździerzu rozetrzesz zioła i przyprawy, stworzysz własne mieszanki. Ceramiczny moździerz możesz też z powodzeniem wykorzystać do ucierania past czy sosów. Wykonany z dobrej jakości ceramiki jest przedmiotem trwałym i odpornym na uszkodzenia. Odpowiednio dopasowany tłuczek sprawia, że ucieranie produktów nie jest czynnością wymagającą dużego wysiłku i uciążliwą.
