Zastanawiasz się, jakie ciasto upiec na Wielkanoc? Nie chcesz po raz kolejny powtarzać przepisu, który robisz od ostatnich dwudziestu lat? Poniżej znajdziesz doskonały pomysł na orzeźwiające ciasto jogurtowe, które zachwyci Twoich bliskich. Przepis jest bardzo uniwersalny i z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Korzystając z okazji, możesz udekorować swoje świąteczne wypieki wspólnie z dziećmi, ucząc je w ten sposób przygotowywania potraw według przepisów. Jest to doskonała okazja do wspólnego spędzenia czasu przed świętami i świetnej zabawy. Ciasto znakomicie nadaje się do polania lukrem i ozdobienia czekoladą lub bakaliami.
Składniki
Ciasto
- trzy duże jaja
- łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- półtorej szklanki mąki
- szklanka cukru
- trzy czwarte kostki margaryny lub miękkiego masła
- dwie duże łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
- otarta skórka z dwóch cytryn
Lukier
- sok z dwóch cytryn
- szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania
Ciasto
Potrzebna będzie Ci wytrzymała miska i trzepaczka do jajek. Rozbij i wylej zawartość jaj do środka, a następnie wsyp cukier. Ubijaj zawartość miski do momentu, aż utworzy się puszysta masa. Umyj cytryny, a następnie za pomocą tarki otrzyj z nich skórkę. Cytryny przetnij na pół i wyciśnij sok z jednej z połówek, korzystając z wyciskarki do cytryn, a następnie wlej zawartość do miski. Następnie dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, półtorej szklanki mąki, masło i dwie duże łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany. Dokładnie wymieszaj łyżką wszystkie składniki. Wyciągnij formę do pieczenia i dokładnie wyściel wnętrze papierem do pieczenia ciasta, a następnie wlej całą zawartość miski do środka. Rozgrzej piekarnik do 160° C, a następnie umieść tak przygotowaną formę wewnątrz na około 40 minut. Po wyznaczonym czasie skontroluj, czy ciasto na pewno jest upieczone przy pomocy patyczka – jeżeli jeszcze się klei, pozostaw je w piekarniku na kolejnych kilka minut i regularnie sprawdzaj jego stan. Tak przygotowane ciasto wyciągnij z piekarnika i postaw na blacie w temperaturze pokojowej, aby miało szansę swobodnie ostygnąć.
Lukier
Przygotuj pojemnik o pojemności większej niż szklanka, wsyp do środka szklankę cukru pudru i wlej sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Mieszaj wszystko dokładnie, aż osiągnie odpowiednią konsystencję. Jeżeli chcesz uzyskać inny odcień niż biały, możesz dodać do lukru kilka kropli barwnika spożywczego w pożądanym kolorze.
Lukrowanie i dekorowanie ciasta
Zanim ciasto całkowicie ostygnie, ponakłuwaj je równomiernie w kilku miejscach do samego dna, a następnie polej całość przygotowanym przed chwilą lukrem cytrynowym. Na koniec możesz przyozdobić gotowe ciasto świątecznymi wzorami, na przykład pisanek i zajączków. Do ozdabiania świetnie sprawdzą się suszone bakalie, a także polewa czekoladowa lub kolorowy lukier aplikowany przy pomocy dekoratora do ciast.
Tak przygotowane ciasto umieść na dopasowanej paterze i postaw na stole wielkanocnym pierwszego dnia Świąt. Dekoracje mogą zostać wykonane nawet przez kilkuletnie dzieci, którym jeszcze nie można pozwolić na przyłączenie się do wspólnego pieczenia. Włączenie ich do świątecznych przygotowań sprawi, że Twoje pociechy będą czuły się ważne i doceniane. Wspólnie przygotowywane świąteczne wypieki to znakomity sposób na uczenie maluchów nazw składników i rozwijanie ich umiejętności manualnych.
