Tilapia nie jest delikatna i tłusta jak łosoś, ani aromatyczny jak tuńczyk. To rodzaj pośredniej ryby i często jest traktowana jako nudne i nijakie danie. Nasz przepis taki nie jest! Zapewniamy, że ryba ta, przygotowana we właściwy sposób, zaoferuje Ci niezwykły smak, o którym prędko nie zapomnisz. Filety z tilapii są smukłe i niedrogie, co czyni je doskonałym wyborem na obiad w ciągu tygodnia. Postępuj zgodnie z tym przepisem i odkryj głębię smaków, którą posiada tilapia.
Mocno przypraw
Faktycznie ciężko jest ukryć, że tilapia sama w sobie jest dość mało wyrazista w smaku. Dlatego przypraw filety obficie – szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zrób to zawsze przed przystąpieniem do dalszych kroków.
Panierka - ważny element tego przepisu
Tilapia prawie nigdy nie jest sprzedawana ze skórą, co oznacza, że nie uzyskasz przyjemnie chrupiącego dania. Aby dodać tej rybie tekstury, obtocz ją lekko w mące. Dzięki temu zyska ona złotą i chrupką powłokę, co niewątpliwie będzie na plus.
Kup cytrusy i świeże zioła
Kwasek cytryny lub limonki pomaga wydobyć bogactwo smaków doskonale równoważy całe danie. Nie zapomnij też zaopatrzyć się w świeże zioła! Nadadzą one wyrazistego smaku i ukształtują całą potrawę. Mogą to być: bazylia, natka pietruszki, kolendra, szczypiorek, świeże oregano lub estragon. Nie ma czegoś takiego jak zbyt wiele ziół!
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 4 filety tilapii
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki stołowe liści kolendry, do dekoracji
Sposób przygotowania
Krok 1
W dużej misce wymieszaj mąkę, czosnek w proszku, cebulę w proszku, chili w proszku i kminek. Składniki dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Dopraw obficie filety solą i pieprzem, a następnie zanurz je w mące, strząsając następnie jej nadmiar. Umieść filety na czystym talerzu lub blasze do pieczenia.
Krok 3
Rozgrzej olej na dużej i nieprzywierającej patelni. Połóż na niej 2 filety i smaż przez 3–4 minuty z każdej strony, aż ryba stanie się złota. Powtórz z pozostałymi filetami.
Krok 4
Za pomocą noża szefa kuchni pokrój limonkę na drobne plastry.
Krok 5
Podawaj natychmiast z liśćmi kolędry i limonką.
Smacznego!