Smoothie to świetna opcja na smaczną, zdrową i orzeźwiającą przekąskę. Napój ten jest pyszny niezależnie od pory roku, jednak podczas upałów sprawdzi się wyjątkowo dobrze ze względu na swoją lekkość. Inną zaletą smoothie jest to, że można przygotować je w zaledwie kilka minut, oraz zawiera ono ogromną ilość witamin. Pyszny i delikatny smak oraz kremowa konsystencja gwarantują, że napój ten pokochają zarówno dorośli jak i dzieci. Jedną z najciekawszych opcji jest smoothie truskawkowe na bazie mleka migdałowego i właśnie takim przepisem chcemy podzielić w dzisiejszym poście.
Składniki
- świeże truskawki
- banan
- mleko migdałowe
- mięta
Sposób przygotowania
Krok 1: Truskawki obierz ze szypułek oraz dokładnie opłucz pod bierzącą wodą.
Krok 2: Przygotuj blender kielichowy a następnie wsadź do niego pokrojonego banana i truskawki.
Krok 3: Owoce zalej mlekiem migdałowym i zblenduj aż do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4: Smoothie migdałowo-truskawkowe jest gotowe!
Krok 5: Możesz teraz rozlać napój do szklanek, oraz udekorować go szczyptą chipsów kokosowych lub liśćmi świeżej mięty. Smoothie najlepiej smakować będzie lekko schłodzone, dlatego przed spożyciem możesz wsadzić je na godzinę lub dwie do lodówki.
Jeśli chciałbyś lub chciałabyś zmienić smak smoothie, możesz użyć mleka na bazie orzechów laskowych lub orzechów nerkowca. Natomiast truskawki możesz z powodzeniem zastąpić jagodami lub mrożonymi jagodami. Jeżeli preferujesz słodsze napoje, wzbogać nasz przepis o łyżkę miodu. W gorące dni, możesz także sięgnąć po sorbet rabarbarowy. Przepit tutaj.
Sposób podania
Smoothie migdałowo-truskawkowe najlepiej podawaj w szklankach do koktajli, które dodatkowo posiadają własną słomkę. Jeśli organizujesz przyjęcie rodzinne lub spotkanie ze znajomymi, taki zestaw dodatkowo podkreśli pyszny smak napoju, oraz pozwoli Twoim gościom poczuć się ekskluzywnie.

Mleko migdałowe - jak zrobić samemu?
Mleko migdałowe możesz oczywiście kupić w sklepie, wybierając spośród różnych rodzajów i marek. Jednak jeśli wolisz wszystko zrobić samodzielnie, nic nie stoi ku temu na przeszkodzie! Mleko migdałowe jest wyjątkowo łatwe do zrobienia w domowych warunkach. Wystarczy, że przez noc namoczysz 100 g migdałów, a następnie obierzesz je ze skórki. Później umieść migdały w kielichu blendera, zalej 500 ml wody, dodaj 1 łyżkę miodu, szczyptę soli i zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby przecedź powstały napój przez sito. Musisz jednak uważać, ponieważ nie każdy blender poradzi sobie z migdałami. Dlatego przed przystąpieniem do produkcji domowego mleka migdałowego, upewnij się, że posiadasz wystarczająco dobry sprzęt.
Truskawkowe smoothie na mleku migdałowym to niezwykle smaczny, w 100% zdrowy i bardzo satysfakcjonujący napój, który można przygotować w ciągu kilku minut o każdej porze roku. Smoothie doskonale zastępują drugie śniadanie lub małą przekąskę, a delikatny smak truskawek przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi wyrafinowanych deserów. Wiele osób twierdzi, że smak tego napoju przypomina lekko gumę do żucia. Mamy nadzieję, że ten przepis zainspiruje Cię do kuchennych eksperymentów, oraz urozmaici Twoje codzienne menu. Zarówno truskawki jak i migdały zawierają wiele cennych witamin i minerałów (truskawki bogate są w witaminę C), które zdecydowanie warto uwzględnić w swojej diecie.
Życzymy Smacznego!
