Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gościu i uraczyć ich pysznym ciastem przypominającym tort, to przepis na sernik z musem truskawkowym będzie strzałem w dziesiątkę. Deser ten nie tylko wybornie smakuje, ale wygląda oszałamiająco. Możesz przyozdobić go świeżymi owocami lub kwiatami jadalnymi.
Sernik na setki sposobów
Sernik to deser, który doczekał się setek odmian. Niemal każdy kraj ma swój flagowy przepis na sernik, więc możemy smakować wypieków różniących się nie tylko dodatkami, ale też konsystencją. Głównym składnikiem ciasta jest biały ser twarogowy, ale w dodatkach ogranicza nas tylko własna wyobraźnia.
Sernik z musem truskawkowym to idealny wypiek na wiosnę lub lato. Delikatna pianka rozpływa się w ustach, a elegancki wygląd sprawia, że ciasto to może zdobić stół podczas wielkich przyjęć.

Sernik z musem truskawkowym
Przygotuj
- tortownicę (około 25 cm średnicy),
- papier do pieczenia,
- dużą miskę,
- rondel,
- średni garnek,
- robot kuchenny,
- sitko,
- nóż,
- dużą łyżkę.
Składniki na spód
- 200 g ciasteczek maślanych,
- 50 g masła.
Składniki na masę
- 500 g twarogu na sernik,
- 1,5 szklanki cukru,
- 500 g serka mascarpone,
- budyń śmietankowy,
- 5 jajek,
- 200 g śmietany 12%.
Składniki na mus
- 500 g mrożonych truskawek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 8 łyżek cukru pudru,
- łyżka żelatyny w proszku,
- 500 ml śmietany 30%.
Składniki dodatkowe
- kilka świeżych truskawek lub malin,
- kwiaty jadalne.

Sposób przygotowania
1. Składniki na masę serową wyciągnij wcześniej z lodówki. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka pokrusz i wymieszaj dokładnie z roztopionym wcześniej masłem. Całość wyłóż na tortownicę, tworząc płaską powierzchnię.
2. Zmiksuj ser z serkiem mascarpone, cukrem oraz budyniem. Dodawaj po jednym jajku i wymieszaj na wolnych obrotach.
3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Masę serową wyłóż na przygotowany wcześniej spód. Piecz przez 15 minut. Po tym czasie ustaw temperaturę piekarnika na 120 stopni i piecz jeszcze przez 90 minut. Sernik pokryj śmietaną 12% i piecz przez kolejne 15 minut. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
4. Truskawki rozmroź i przetrzyj całość przez sitko. Do powstałego płynu dodaj 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki cukru pudru oraz 2 łyżki cukru wanilinowego.
5. Żelatynę wymieszaj z 4 łyżkami wody, a po kilku minutach podgrzej ją w rondelku i rozpuść. Dodaj 2 łyżki musu truskawkowego, wymieszaj i wlej całość do pozostałej części musu. Pozostaw do wystudzenia.
6. Zimną śmietanę ubij na sztywno z 5 łyżkami cukru pudru. Dodaj do niej zimny mus z żelatyną i delikatnie wymieszaj wszystko za pomocą łyżki.
7. Mus truskawkowy wyłóż na sernik i wstaw do lodówki na całą noc. Całość udekoruj świeżymi truskawkami, malinami oraz kwiatami jadalnymi.
Sernik z musem truskawkowym gotowy!
Smacznego!