Czy wiesz, że sernik ma swoje własne święto? Tak! 30 lipca ustanowiony jest Międzynarodowym Dniem Sernika! Popularność tego przepysznego ciasta jest niewiarygodna. Nie ma chyba miejsca na świecie, w którym nie zna i nie piecze się tego fantastycznego, rozpływającego się w ustach specjału. Sernik z mascarpone to deser, który pasuje do letniej lemoniady lub mrożonej herbaty tak samo, jak do kubka jesiennej herbaty z miodem i cytryną. Mówi się, że obecność tego pysznego ciasta na polskich stołach zawdzięczamy królowi Janowi III Sobieskiemu, który przywiózł ze sobą przepis na ten przysmak z odsieczy wiedeńskiej – stąd nazwa „sernik wiedeński”. Tradycyjny przepis na sernik składał się z dużej ilości wielokrotnie mielonego twarogu wymieszanego z różnymi bakaliami. Tak przygotowane ciasto pieczono od spodu. Dzisiaj szacuje się, że istnieje ponad tysiąc różnych sposobów na upieczenie sernika. My uwielbiamy jego słodkie, puszyste wnętrze i fakt, że można go udekorować według swoich preferencji. Przedstawiamy dzisiaj jeden z naszych ulubionych wariantów – sernik z mascarpone ze słonym karmelem i orzeszkami ziemnymi. Jest to przepis, do którego z przyjemnością wracamy. Poznaj ten wyjątkowy smak i zachwyć najbliższych oryginalnym przepisem!

Składniki na ciasto:
- 150 g kruchych ciasteczek (np. herbatników maślanych)
- 100 g masła orzechowego
- 2 łyżki roztopionego masła

Składniki na masę:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g sera ricotta
- 250 g serka kremowego
- 200 g mleka skondensowanego
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki śmietanki kremówki

Składniki na polewę i dekorację:
- 150 g śmietany
- 1 łyżka śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 150 g solonego karmelu
- 200 g solonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania okrągłej formy i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na niewielkiej patelni roztop masło. Ciasteczka rozgnieć na pył, połącz z masłem orzechowym i masłem. Wyrób masę i wyłóż nią dno formy, dociskając ją dokładnie do ścianek. Formę włóż do lodówki.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Do miski miksera włóż wszystkie składniki na masę serową i zmiksuj dokładnie, do połączenia składników. Staraj się nie robić tego jednak zbyt długo, żeby nie dopuścić do dostania się powietrza do masy, ponieważ może to skutkować nieodpowiednim wyrośnięciem ciasta.
Gotową masę serową przełóż do formy z pomocą szpatułki, wygładź wierzch ciasta. Wstaw je do piekarnika na około 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 125 stopni i piecz przez kolejne 90 minut.
W tym czasie przygotuj polewę i dekorację sernika. Śmietanę wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem i śmietanką. Rozsmaruj ją na wierzchu ciasta i dopiecz przez kolejne 10 do 15 minut. Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Później wstaw ciasto na noc do lodówki. Następnego dnia rozsmaruj solony karmel na wierzchu upieczonego sernika z mascarpone. Udekoruj ciasto solonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego!
