Cypryjski ser halloumi smakuje doskonale z grilla. Jego smak świetnie podkreślają świeże, chrupiące warzywa. Sałatka z serem grillowanym halloumi będzie hitem każdej imprezy. To zdrowa przekąska, którą można jeść bez wyrzutów sumienia.

Przygotuj:
- patelnię grillową lub grill elektryczny,
- dużą miskę,
- młynek do soli i pieprzu,
- deskę do krojenia.
Składniki:
- paczka miksu sałat lub główka sałaty lodowej,
- 100 g sera haloumi lub fety,
- 1 małe awokado,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z limonki,
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju lnianego,
- 1 duży pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki pokruszonych orzechów, sezamu, pestek dyni lub migdałów,
- przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz,
świeża bazylia.
Dressing z octu jabłkowego:
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżki soku z jabłek,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- 1 łyżeczka oleju lnianego lub oliwy,
- 1 mała łyżeczka miodu,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Obierz awokado z łupin i pokrój je w grubą kostkę. Skrop awokado sokiem z limonki, posyp czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posyp solą i pieprzem i polej oliwą. Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do awokado. Wymieszaj delikatnie.
Ser pokrój w plastry — jeśli wybrałeś halloumi grilluj go na patelni aż się zarumieni. Nie dłużej niż minutę z każdej strony. Wsyp sałaty do miski, wyłóż na nią awokado z pomidorkami i grillowany ser. Posyp szczypiorkiem, bazylią i orzechami. Dressing przygotujesz, mieszając dokładnie składniki podane w przepisie. Polej nim sałatkę, aby wydobyć z niej wyrazisty smak.