Poszukujesz doskonałej inspiracji kulinarnej na jesienne dni? Ta sycąca sałatka posypana chrupiącymi ziołowymi grzankami i aromatycznymi chipsami z buraków, jest pełna jesiennych warzyw. Nasza sałatka z pieczonej dyni z syropem klonowym to wyrafinowana propozycja, która sprawdzi się, gdy nadejdzie jesień. A jak wiadomo, na jesień najlepsze są dynie! Sprawdź to wyjątkowe połączenie dyni z syropem klonowym i koniecznie zaserwuj tę sałatkę swoim gościom przy najbliższym spotkaniu.
Składniki
- 150g dzikiego ryżu
- 1,5 kg dyni Hokkaido, pozbawiona pestek, pokrojona w grube plastry
- 1 czerwona cebula, pokrojona w plastry
- 4 kromki chleba na zakwasie, poszarpane
- 45g (1/4 filiżanki) blanszowanych orzechów laskowych lub innych orzechów (patrz uwagi)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1/2 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
- 1 mały ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany
- Różyczki młodego brokuła ugotowane na parze – ilość według uznania
- Miks sałat – do udekorowania sałatki
- 100g rozdrobnionego sera feta
- Chipsy buraczane – do udekorowania
Klonowy Dressing
80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 i 1/2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka octu jabłkowego

Sposób przygotowania
Krok 1
Ugotuj ryż w garnku z wrzącą wodą i gotuj go przez 45 minut lub do momentu, w którym stanie się miękki. Odsącz wodę. Następnie przepłucz ryż pod zimną bieżącą wodą i przenieś go do miski kuchennej.
Krok 2
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200C / 180C. Wyciągnij zestaw blaszek do pieczenia, a następnie lekko spryskaj olejem lub oliwą dwie blachy do pieczenia. Umieść dynię i cebulę na pierwszej z przygotowanych blach i spryskaj te składniki oliwą. Potem umieść chleb i orzechy laskowe na drugiej z przygotowanych blach do pieczenia. Także spryskaj olejem te składniki. Tę dyniową mieszankę piecz przez 40 minut, dodając chleb i orzechy laskowe (lub inne orzechy, np. pekan) do piekarnika dopiero na ostatnie 10 minut pieczenia. Całość piecz do momentu aż dynia, cebula i chleb zarumienią się na złoty kolor, a orzechy laskowe zostaną przypieczone.
Krok 3
Do dużej miski wlej odrobinę oleju, a następnie dodaj natkę pietruszki i czosnek. Wymieszaj te składniki dokładnie, tak, aby się dobrze ze sobą połączyły. Następnie dodaj grzanki upieczone z chleba. Grubo posiekaj orzechy laskowe.
Krok 4
Sos klonowy: aby przygotować pyszny dressing klonowy, wymieszaj wszystkie składniki podane wyżej w przepisie. Przelej dressing do eleganckiej sosjerki lub polej go na sałatkę bezpośrednio przed jej podaniem.
Krok 5
Dodaj różyczki brokułów i połowę dressingu klonowego do ryżu i całość dokładnie wymieszaj. Ułóż liście sałaty na półmisku, w którym planujesz podać sałatkę. Następnie nałóż na niego mieszankę ryżu z dressingiem i brokułem, pieczoną dynię, cebulę, ser feta, grzanki z chleba, chipsy z buraków, oraz orzechy laskowe. Na sam koniec, całość skrop pozostałym dressingiem klonowym.
Uwagi
Szukaj blanszowanych, obranych orzechów laskowych w dużych supermarketach. Jeśli takich nie znajdziesz, samodzielnie upraż orzechy laskowe w piekarniku po kroku 2 i odstaw do ostygnięcia. Następnie umieść na czystym ręczniku i przetrzyj, w celu usunięcia skórki.
Smacznego!