Sałatka z arbuza, szpinaku i jagód jest propozycją wyjątkowo lekką i niskokaloryczną. W sam raz na lato. Przekąska ta sprawdzi się zarówno podczas spotkania z przyjaciółmi, jak i w podróży. Jest to także doskonała propozycja na lato dla wegetarian i wegan. Dzięki dużej dawce cukrów znajdujących się w arbuzie, sałatka ta doda Ci energii, jednocześnie nie stanowiąc zbyt dużego obciążenia kalorycznego dla organizmu.
Kiedy nadchodzi lato, nasz apetyt dostosowuje się do tej gorącej pory roku. Wszystkie gorące, sycące i tłuste dania idą w odstawkę a zamiast nich sięgamy po chłodne, lekkie i orzeźwiające przekąski. Podczas gorących dni dobrze jest wybierać owoce, które zawierają dużą ilość wody. Takim owocem jest, między innymi arbuz. I to właśnie on jest motywem przewodnim sałatki, którą chcemy Wam zaprezentować.
Drogocenne właściwości jagód
Jagody znane są jako owoce wyjątkowo korzystne dla naszego zdrowia. Zawierają one wiele cennych witamin i minerałów, takich jak: miedź, cynk, selen, mangan, witaminę B, A, C. Co więcej, jagody pomagają regulować poziom insuliny we krwi, dzięki czemu stanowią doskonałą przeciwwagę dla arbuza w proponowanej przez nas sałatce. Owoce te charakteryzują się także niską kalorycznością, dzięki temu można je śmiało spożywać, kiedy jesteśmy na diecie. Z jagód możesz także zrobić pyszny sernik z jagodami.
Szpinak - dlaczego warto go spożywać?
Kolejnym składnikiem naszej sałatki, który ma wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie jest szpinak.
Świeże liście szpinaku nie tylko są doskonałym dodatkiem do wielu dań oraz sałatek, lecz także zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Świeży szpinaku zawierają duże ilości żelaza, kwasu foliowego i potasu, dlatego stanowią one doskonałe uzupełnienie diety. Szpinak jest doskonałym remedium dla ludzi z anemią oraz nadciśnieniem.
Arbuz - co warto o nim wiedzieć?
Arbuz składa się w około 90% z wody i dlatego doskonale gasi pragnienie. Z tego powodu jest to bardzo popularny owoc podczas sezonu letniego. Nie jest on najlepszym źródłem witamin i minerałów, jednak charakteryzuje się niewielką kalorycznością. W 100 gramach tego owocu znajduje się tylko 37 kcal.
Składniki na sałatkę
2 łyżeczki soku z cytryny lub soku z limonki
1 łyżeczka miodu
300 g liści szpinaku
250 g miąższu arbuza bez pestek
1 szklanka jagód
100 g świeżego ogórka
Sposób przygotowania
Krok 1
Zmieszaj sok z cytryny lub limonki a następnie przelej całość do dużej miski kuchennej.
Krok 2
Dokładnie opłucz liście szpinaku i dodaj je do miski z miodem i cytryną.
Krok 3
Pokrój arbuza w kosteczkę, upewniając się, że nie zawiera on pestek. Dodaj arbuza do miski z pozostałymi składnikami.
Krok 4
Dokładnie umyj a następnie osusz jagody. Dodaj je do miski.
Krok 5
Świeżego ogórka obierz, pokrój w plasterki i dodaj do mieszanki w misce.
Krok 6
Wymieszaj wszystkie składniki z miodem i sokiem z limonki. Sałatka ta najlepiej smakuje lekko schłodzona.
Koniecznie wypróbuj tę sałatkę w te wakacje.
Smacznego!