Jaki powinien być nóż idealny? Oczywiście ostry jak brzytwa! Nic tak nie irytuje w kuchni jak pusta lodówka i…nieodpowiednio naostrzony nóż! To w końcu nieoceniony pomocnik każdego gospodarza i gospodyni, ponieważ przyspiesza wykonywanie wielu kuchennych czynności. Kroi, rozdrabnia, porcjuje. Z pewnością nie wyobrażasz sobie już przyrządzania posiłków bez noża. Wybór właściwego kompletu noży to tylko pozornie proste zadanie. Szukając tego właściwego bez wątpienia natrafisz na kilkanaście różnych modeli w bardzo zróżnicowanych przedziałach cenowych. Zależnie od długości ostrza, kształtu i wielkości – każdy z nich służy do czegoś innego. Bez względu na to do czego planujesz używać noża, powinieneś zwrócić uwagę na kilka elementarnych zasad, które pozwolą Ci zdecydować, który model będzie najlepszy. Ergonomia, precyzyjne ostrze oraz odpowiednie wyważenie sprawią, że czynności wykonywane przy użyciu noża będą sprawiały przyjemność. A to naprawdę ważne zważywszy na fakt, że sięgamy po noże nawet kilka razy dziennie. Jakie noże z pewnością znajdują się w każdej kuchni? A które z nich używamy rzadziej? Sprawdźmy!

Noże codziennego użytku
Jest kilka podstawowych typów noży, bez których ciężko się obejść na co dzień. Każdy z nas zna na przykład nóż do smarowania, często nazywany po prostu nożem do masła. Z jego pomocą rozprowadzanie na kromce chleba czy bułce masła, twarożku lub pasty kanapkowej nie sprawia żadnego problemu, jeśli używasz niewielkiego noża z zaokrąglonym czubkiem.

Nóż szefa kuchni to nóż do zadań specjalnych. Dzięki niemu krojenie i siekanie wielu produktów spożywczych przychodzi nam z ogromną łatwością. Lekko zakrzywione, szerokie ostrze poradzi sobie z szatkowaniem, porcjowaniem i krojeniem w drobną kosteczkę. W sprawnym obieraniu wszelkiego rodzaju warzyw pomoże mały nożyk z ostro zakończonym, spiczastym czubkiem. Chrupkie i świeże pieczywo z łatwością pokroisz długim nożem o ostrzu ząbkowanym na całej jego długości.

Wśród noży do zadań specjalnych to z pewnością znajdziemy nóż do filetowania ryb. Długi, wąski nóż o cienkim ostrzu pomoże sprawnie i precyzyjnie rozprawi się z trudami, jakimi potrafi dostarczyć nam przygotowywana do posiłku ryba. Niejeden rzeźnik nie powstydziłby się masywnego noża o szerokim ostrzu wykonanego ze specjalnego, twardego i wytrzymałego materiału, który stając w obliczu porcjowania każdego rodzaju mięs sprawia, że idzie nam to szybko i sprawnie. Wybierając nóż do mięsa warto zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału została wykonana jego rękojeść. Zważywszy na trudne zadania, jakimi musi się mierzyć właściciel noża (i sam nóż!) należy się upewnić, że przypadkiem nie wypuścimy go z ręki ryzykując skaleczeniem.

A na koniec jeden z ciekawszych zestawów – noże do serów. Sery spożywamy i podajemy w różnych formach i kształtach. Komplet nożyków o różnorodnych, ciekawych kształtach można zakupić w eleganckiej wersji, która sprawia, że można je z powodzeniem podać obok serwowanych podczas przyjęcia przystawek. Cała kompozycja najczęściej idzie w parze z deską do serwowania serów, tworząc spójną kompozycję.

Jak dbać o noże?
Niezależnie od tego, jak dużo wydasz na noże oraz z jakiego materiału będą wykonane, prędzej czy później zaczną nosić ślady użytkowania oraz mogą ulegać powolnemu zniszczenia. Warto zadbać nie tylko o ich odpowiednie użytkowanie, ale również o właściwe przechowywanie i mycie. Nie zapominaj, noże kuchenne mają służyć tylko i wyłącznie do krojenia żywności. Nie próbuj otwierać nimi butelek, podważać wieczek konserw czy…wkręcać śrubek.

Po każdym użyciu opłucz nóż w letniej wodzie. Ciekawostką może być fakt, że gorąca woda działa niekorzystnie na ostrze noża i szybciej je tępi. Należy również unikać mycia noży w zmywarce. Pamiętaj, aby koniecznie wytrzeć noże do sucha po myciu, aby zapobiec rdzewieniu ostrza. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w specjalny stojak na noże, który posłuży do ich przechowywania, jednocześnie ułatwiając organizacje w kuchni. Możesz oczywiście kupić komplet noży w zestawie ze stojakiem – w ten sposób nie tylko zadbasz o odpowiednią kondycję swoich noży, ale również nabędziesz praktyczny i elegancki dodatek do swojej kuchni.
