Jeśli jesteś wielkim miłośnikiem jabłek i szarlotki, ale nie przepadasz za za skórką, nasz przepis na jabłkowe crumble będzie idealny dla Ciebie. Kruszonka jabłkowa jest 1000 razy łatwiejsza do zrobienia od wszelkiego rodzaju innych deserów jabłkowych, a dodatkowo, naszym zdaniem jest ona przepyszna. Maślane crumble z orzechów pekan jest także niesamowicie smaczne, nawet bez dodatku płatków owsianych. Poniżej prezentujemy kilka porad dotyczących przygotowania najlepszego jesiennego crubmle.
1. Nie musisz obierać jabłek
Skórka jabłek nie wpłynie znacząco ani na smak crumble, ani na jego teksturę. Ponadto skórki wyglądają kolorowo i dodadzą temu deserowi ciekawego odcienia – zwłaszcza jeśli używasz jabłek o różowawym kolorze.
2. Użyj roztopionego, a nie zimnego masła
W większości przepisów na kruszonkę używa się zimnego masła, jednak w tym przepisie masło nie musi być zimne. Po prostu nie jest to tutaj konieczne. Orzechy pekan stanowić będą przyjemny chrupiący kontrast do lekko piaszczystej konsystencji masła i brązowego cukru.
3. Upiecz crumble w kilku małych foremkach ceramicznych (opcjonalnie)
Spraw, aby Twoi goście poczuli się wyjątkowo, serwując im pojedyncze foremki z pysznym crumble. Przygotuj jabłka i kruszonkę zgodnie z instrukcją, a następnie po prostu podziel crumble równomiernie między foremki i umieść je na dużej blaszce do pieczenia. Następnie upiecz je według naszych wskazówek.
SKŁADNIKI
3/4 szklanki roztopionego masła plus odrobinę więcej na patelnię
1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
1 szklanki posiekanych orzechów pekan + troszkę więcej do udekorowania
1 szklanka brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
6 dużych, pokrojonych jabłek
1/2 szklanki cukru granulowanego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Sok z 1/2 cytryny
Lody waniliowe – do podania na końcu
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 350 °, a następnie posmaruj masłem duże naczynie do pieczenia.
Krok 2
W średniej misce kuchennej wymieszaj mąkę, orzechy pekan, brązowy cukier i sól. Dodaj stopione masło i mieszaj całość, aż konsystencja będzie szorstka i piaszczysta.
Krok 3
Dodaj jabłka, cukier, cynamon, imbir i sok z cytryny do naczynia do pieczenia i dodaj składniki z miski, ciągle mieszając, aby masa dobrze się połączyła.
Krok 4
Rozłóż równomierną warstwę w naczyniu do pieczenia, a następnie nałóż kruszoną mieszankę na jabłkach. Piecz przez około 50 minut, aż jabłka zaczną bulgotać, a polewa stanie się złota.
Krok 5
Jabłkowe crumble podawaj na ciepło, najlepiej z lodami waniliowymi.
Smacznego!