Podpłomyki są jednym z najstarszych rodzajów pieczywa. Wynika to z prostego sposobu ich wyrabiania. Wystarczy nam mąka, woda i podstawowe dodatki. Nie potrzebujemy dodawać drożdży, ani innych dodatków spulchniających. Warto spróbować upiec chleb z patelni w domowych warunkach, żeby wspólnie z domownikami, poczuć szlachetność tego minimalistycznego wypieku.
Na terenach dzisiejszej Polski w zamierzchłych czasach, kiedy ziemie te zamieszkiwali Słowianie, był to najpopularniejszy rodzaj pieczywa, który był wykorzystywany jako dodatek do serwowanych potraw. Jego nazwa wywodzi się od sposobu wypieku ciasta, ponieważ potrzebna jest jedynie sucha(!) blaszka umieszczona nad płomieniem, czyli chleb z patelni
Do wypieku będzie nam potrzebna
- Mąka, najlepiej pszenna
- Zimna woda
- Sól
- Przyprawy do pieczywa, np. kminek lub czarnuszka
Przygotowanie
Sposób przygotowywania ciasta do podpłomyków nie zmienił się na przestrzeni tysięcy lat, przez które był wypiekany.
- W dużej misce mieszamy mąkę z wodą.
- Ugniatamy do czasu uzyskania jednolitej masy.
- Dodajemy sól i przyprawy.
- Zostawiamy ciasto przykryte serwetką albo ręcznikiem papierowym na godzinę
- Z ciasta urywamy po kawałku i wałkujemy na płaskie placki.
- Wrzucamy je pojedynczo na rozgrzaną patelnię i pieczemy przez minutę z każdej strony. Uwaga cienkie placki mogą wymagać krótszego pieczenia.
- Gotowe podpłomyki można posmarować masłem.
Chleb z patelni wspaniale smakuje jako przekąska oraz jako dodatek do posiłku. Kiedy zabraknie chleba do kolacji, jest to świetna opcja awaryjna, która wcale nie będzie gorsza od pieczywa z piekarni!