Okres zimowy sprzyja cięższym potrawom, które dobrze rozgrzewają żołądek, porządnie przygotowując nas na niższe temperatury, a w ten opis doskonale wkleja się zupa meksykańska! Jest treściwa i sycąca, a do tego idealna do podawania na ostro, więc porządnie rozgrzeje organizm. Nie wszyscy jednak lubią pikantne potrawy, ale warto dodać chilli choć w minimalnym stopniu, aby lekko podkreślić smak zupy, a poza tym nadać jej więcej walorów zdrowotnych, zawarta bowiem w papryczce chilli kapsaicyna, ma pozytywny wpływ na odporność organizmu.
Zupa meksykańska jest nieskomplikowaną, szybką do przyrządzenia potrawą, która niewątpliwie wpisze się w Twoją kuchenną tradycję w czasie chłodniejszych dni. W końcu kiedy danie jest pyszne, a do tego niewymagające, to dużo częściej gości na naszym stole!
Czego będziesz potrzebować?
- duży garnek
- oliwa z oliwek
- 1l bulionu warzywnego lub rosołu
- 2 cebule (biała i czerwona)
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 400g mielonego mięsa
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- koncentrat pomidorowy
- kmin rzymski
- suszona słodka i ostra papryka
- oregano
- kolendra
- sól i pieprz
Ile kalorii ma zupa meksykańska?
Ok 285 kcal na 300 ml zupy.
Krok 1: Pokrój cebule oraz czosnek, rozgrzej na dnie garnka 3 łyżki oliwy i dodaj najpierw pokrojone w kostkę, obie cebule, a po chwili czosnek. Podsmażaj krótko na małym ogniu, do lekkiego zeszklenia cebuli.
Krok 2: Zetrzyj na tarce o dużych oczkach marchewkę i dodaj do cebuli oraz czosnku, ciągle mieszając. Gdy całość będzie już miękka, odłóż wszystkie składniki na bok.
Krok 3: Wlej do garnka łyżkę oliwy i dodaj mięso mielone. Podsmażaj powoli, dodając wszystkie przyprawy, czyli paprykę słodką, chilli, sól, pieprz, kmin rzymski i szczyptę oregano. Dobrze wymieszaj całość.
Krok 4: Do mięsa dodaj podsmażoną wcześniej cebulę, czosnek i marchewkę i wymieszaj. Powoli zalej całość bulionem.
Krok 5: Wlej całą zawartość puszki krojonych pomidorów bez skórki (wraz z sokiem) i dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego (lub więcej, w zależności od preferencji). Odcedź czerwoną fasolę oraz kukurydzę i dodaj do zupy. Dopraw solą oraz pieprzem, dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 20 minut.
Krok 6: Na sam koniec sprawdź smak zupy i ewentualnie dopraw. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, to dodaj więcej chilli. Wlej zupę do miski i dodaj nieco startego parmezanu oraz udekoruj gałązką kolendry. Nada ona również ciekawego smaku do zupy. Twoja prawdziwa zupa meksykańska jest gotowa!
Nie można zapomnieć także o innych czynnikach – sposób podania oczywiście także jest bardzo ważny, nie tylko ze względu na estetykę, ale również komfort. Głęboka miska z uchwytami pozwoli na wygodne, ale również efektowne podanie zupy. W towarzystwie bawełnianych serwetek i eleganckiej zastawy, Twoje danie posiadać będzie nie tylko doskonałe walory smakowe, ale również wizualne. Dzięki temu zarówno goście, jak i domownicy będą bez dwóch zdań pod każdym względem zachwyceni.
Niewątpliwie będzie to rozgrzewająca, konkretnie sycąca propozycja, którą pokochają wszyscy. Smacznego!