Z czym kojarzy się jesień? Pierwsze, co przychodzi nam na myśl to kaskady kolorowych liści spadających z drzew przy akompaniamencie jesiennego, jeszcze nieco ciepłego wiatru. I to właśnie te kolory zapraszamy do kuchni i na nasze stoły w tym okresie. Plejada barw, aromatyczne przyprawy i sprężyste warzywa pozwalają nam zdziałać prawdziwe cuda i raczyć naszych najbliższych kuchnią pełną niespodzianek. Papryki, marchewki i dynie szturmem zdobywają miejsce na naszych stołach i dają naprawdę ogromne możliwości do wykazania się kreatywnym zmysłem kulinarnym. A może zatem dzisiejszym daniem głównym stanie się nasza potrawka z dynią i marchewką?

Przedstawiamy przepis na pyszną i łatwą w przygotowaniu potrawkę z dyni z marchewką. Wegetariańska wersja, którą przygotowaliśmy może być oczywiście podana w „mięsnej” wersji – dla każdego coś dobrego. Przepis jest nieskomplikowany i przyjemny w przygotowaniu. Możesz także zaprosić najmłodszych domowników, by pomogli Ci w gotowaniu! Zaczynamy?

Składniki:
- około kilograma dyni Hokkaido
- 4 średnie cebule
- 5 średniej wielkości marchewek
- dwie szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 4 ząbki czosnku
- 800 mililitrów passaty pomidorowej
- około 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- 2 łyżeczki kolendry w proszku
- pół łyżeczki imbiru
- szczypta soli do smaku
- ryż basmanti

Przygotowanie:
Przygotuj średniej wielkości rondelek.
Obierz cebule, czosnek i marchewki. Pokrój je w kostkę, a następnie podsmaż na oliwie z oliwek.
Dynię obierz i również pokrój w kostkę. Dorzuć ją do podsmażanych cebul i marchewek.
Dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Wciąż mieszając dolewaj powoli passatę pomidorową.
Następnie przykryj rondelek i duś całość przez około 15 minut.
Kiedy dynia zmięknie, dodaj ciecierzycę.
Gotowa potrawka smakuje idealnie z ugotowanym ryżem i poszatkowaną natką pietruszki.
Smacznego!

Ciekawostka:
Portugalczycy uważają marchewkę za owoc! Czy wiesz, że kiedy „tradycyjna” i dobrze nam znana marchewka to warzywo o kolorze pomarańczowym, można natrafić także na marchewki w kolorze białym, czerwonym, żółtym, fioletowym lub czarnym?
