Jeśli poszukujesz wyrafinowanego przepisu na letni deser, to dobrze trafiłeś! Przedstawiamy przepis na lato, który z pewnością spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy: placek rabarbarowy z grilla. Nie jest to zwykłe ciasto z rabarbarem ale placek zapiekany na grillu (można oczywiście upiec go także w piekarniku). Dodatkowo placek ten jest pokryty drobnymi, pysznymi plecionkami z ciasta. Jeśli zatem chcesz zaskoczyć swoich znajomych, a także siebie samego, zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem.
Przepis ten w szczególności polecamy na różnego rodzaju spotkania rodzinne lub spotkania ze znajomymi. Jest on także uwielbiany przez dzieci.
Składniki
200 g masła w temperaturze pokojowej
50 g cukru
2 jajka
350 g mąki pszennej
1 szczypta sody oczyszczonej
Nadzienie
500 g rabarbaru w kostkach
125 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki serka mascarpone lub bitej śmietany
Dodatkowe składniki
1 łyżka cukru perłowego, do posypania
1 jajko do nabłyszczenia
Przygotowanie
Przygotuj akcesoria do pieczenia. Masło i cukier ubij mikserem, stopniowo dodając jajka, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełóż ciasto na stolnicę, stół lub blat i zagnieć je ręcznie do uzyskania odpowiednio miękkiej i wyrobionej masy. Następnie pozostaw ciasto w chłodnym miejscu przez co najmniej godzinę, a najlepiej do aż do następnego dnia.
Oczyść łodygi rabarbaru i pokrój je na około 2 cm kawałki. Wymieszaj 2 łyżki cukru cukier, mąkę pszenną, wanilię i cynamon i dodaj rabarbar do mieszanki.
Zroluj połowę ciasta na stole posypanym mąką, a następnie dodaj ją do reszty masy. Rozłóż mąkę i pokryty przyprawami rabarbar na wierzchu ciasta oraz pokryj wszystko lekką warstwą serka mascarpone.
Rozwałkuj resztę ciasta i pokrój je cienkie paseczki o długości 1 cm. Następnie zapleć je ze sobą i ostrożnie poukładaj na górze placka. Wysmaruj naczynie na placek bitym jajkiem oraz posyp je odrobiną cukru perełkowego. Piecz placek przez 30 do 45 minut na grillu lub w piekarniku w 175 stopniach gorącego powietrza, doglądając go co jakiś czas.
Kiedy placek nabierze brązowo złotego koloru, ale jeszcze nie będzie w pełni upieczony, przykryj go kawałkiem folii aluminiowej.
Placek najlepiej smakuje podany z serkiem mascarpone, wanilią, bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Czy próbowałeś piec ciasta na grillu?
Tak samo, jak w przypadku innych dań z grilla, rabarbarowy placek przygotowany w ten sposób nabierze zarówno pysznego smaku, jak i oryginalnego wyglądu. Ciasta z grilla cieszą się ogromną popularnością podczas wiosenno-letniego sezonu, ponieważ można piec je we własnym ogrodzie, nawet podczas imprezy ze znajomymi. Potrawy z grilla wyróżniają się ciekawym i niepowtarzalnym aromatem, dlatego zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu.
Sposób podania
Rabarbarowy placek z grilla polecamy podać na dekoracyjnej tacy, w całości wykonanej z drewna mango. Jeśli zależy Ci na wyjątkowej atmosferze podczas każdego grillowania, zapraszamy do zapoznania się z szeroką ofertą produktów dostępnych na stronie emako.pl.