Jesień nadchodzi wielkimi krokami a wraz z nią chłodne wieczory, które najlepiej wypełnić…pizzą! Jednak w tym przepisie stawiamy na nowe smaki. Pizza z cienkimi jak kartka papieru, przypieczonymi ziemniakami i kiełbasą to doskonała propozycja na filmowe wieczory lub długie spotkania ze znajomymi. Możesz też, oczywiście, zaserwować ją swojej ukochanej lub ukochanemu. Oto jeden ze sposobów odświeżenia tradycyjnego przepisu na pizzę!
Składniki
- 4 dowolnie wybrane kiełbaski pokrojone na plasterki
- 1 filiżanka (100g) rozdrobnionego sera do pizzy
- 4 średnie ziemniaki, pokrojone w bardzo cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
- 2 łyżki gałązek rozmarynu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki (90g) pesto z bazylii
Ciasto na pizzę
- 1 i 1/2 szklanki (375 ml) ciepłej wody
- 2 łyżeczki (7 g saszetki) suszone drożdże
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 4 szklanki (600 g) zwykłej mąki
- 2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki (80 ml) oliwy z oliwek

Sposób przygotowania
Krok 1
Aby przygotować ciasto na pizzę, połącz wodę, drożdże i cukier w małej misce kuchennej. Odstaw na 5 minut lub mieszaj aż do lekkiego spienienia się składników.
Krok 2
Następnie połącz mąkę i sól w dużej misce. Dodaj do niej mieszaninę z drożdży i olej. Mieszaj, aż wszystkie składniki na ciasto dokładnie połączą się w jedną całość.
Krok 3
Połóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię. Zagniataj przez 10 minut lub do uzyskania gładkości i elastyczności.
Krok 4
Umieść ciasto w naoliwionej misce. Następnie przykryj ją folią lub ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu wolnym od przeciągów na 1 godzinę, lub do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
Krok 5
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 240 ° C.
Krok 6
Rozgrzej patelnię z aluminiową powłoką na dużym ogniu, po czym wrzuć na nią pokrojone kiełbaski. Smaż, mieszając drewnianą łyżką przez 5 minut lub do momentu, aż wszystko będzie zarumienione.
Krok 7
Powróć do ciasta na pizzę. Ugniataj je jeszcze przez 1 minutę lub aż będzie gładkie i elastyczne. Podziel ciasto na 4 równe porcje. Rozwałkuj każdą porcję na lekko posypaną mąką powierzchni. Pizza powinna mieć około 25 cm średnicy. Podziel krążki pizzy między 2 duże blachy do pieczenia.
Krok 8
Posyp pizze połową sera. Ułóż ziemniaki na pojedynczej warstwie, lekko nakładając je na ser. Na górę połóż kiełbasę, czosnek, rozmaryn i pozostały serem. Całość delikatnie skrop olejem.
Krok 9
Piecz, zamieniając tace do pieczenia w połowie pieczenia, przez 15 minut lub aż do złocistego brązu. Po wyciągnięciu z piekarnika dodaj trochę pesto. Twoja pizza z ziemniakami i kiełbasą jest gotowa.

Jeśli jesteś smakoszem pizzy, nasza propozycja na to danie jest doskonałą odskocznią od standardowej margheritty. Wypróbuj ten przepis a jeśli stwierdzisz, że zasługuje on na pochwałę to koniecznie daj nam znać w komentarzu.
Smacznego!