Dziś mamy dla Was prosty w przygotowaniu przepis na deser z pieczonymi jabłkami w roli głównej. Jabłka pieczone w piekarniku można podawać na wiele sposobów. Jest to niezwykle wdzięczny składnik, który daje morze możliwości doboru dodatków, z którymi je następnie zaserwujesz. To również bogate źródło błonnika oraz witaminy C i B. Jabłka znajdują się w grupie owoców o niskim indeksie glikemicznym, w związku z tym są bezpieczne dla cukrzyków, ponieważ nie powodują gwałtownych wzrostów cukru we krwi. Co więcej, ten wspaniały i przepyszny deser przywodzi nam na myśl beztroskie dzieciństwo i zapach pieczonych, domowych deserów. Przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż dziesięć do piętnastu minut. Gotowy? Zaczynamy!

Składniki na osiem porcji:
- 8 średniej wielkości jabłek,
- 8 łyżeczek miodu lub syropu z agawy
- 100 gram migdałów
- 100 gram rodzynek
- szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Migdały przełóż do miseczki, zalej gorącą wodą i odstaw.
W drugiej miseczce połącz rodzynki z miodem lub syropem z agawy.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Jabłka umyj i przetnij w mniej więcej trzech czwartych wysokości. Użyj drylownicy do jabłek, by usunąć gniazda nasienne – wydłubując je nożem lub łyżką stracisz zdecydowanie za dużo czasu. Upewnij się jedynie, że nie wydrążysz jabłek na wylot. Migdały odcedź, obierz ze skórki i rozdrobnij na mniejsze kawałeczki. Połącz je z rodzynkami, miodem lub syropem z agawy, dodaj szczyptę cynamonu i tak przygotowane nadzienie umieść w wydrylowanych jabłkach. Następnie ułóż na ich wierzchu wcześniej odciętą, górną cześć. Ułóż jabłka w naczyniu żaroodpornym, umieść w piekarniku i piecz przez około pół godziny.
Pieczone jabłka można podawać z gałką lodów śmietankowych! Smacznego!
