Uwielbiamy wypieki! Lubimy je zarówno spożywać jak i przygotowywać. Ciasta, torty, babeczki, chleb. Do wypiekania wszystkich tych pyszności niezbędne są oczywiście odpowiednie formy do pieczenia. Na rynku dostępna jest ogromna ilość różnego rodzaju blaszek i form, tylko jak wybrać tę właściwą? Dzisiaj mamy w planach pieczenie muffinek.
Przepis i składniki są już gotowe, pozostaje tylko decyzja, która forma na muffiny będzie idealna. Czy lepiej sprawdzi się tradycyjna forma metalowa, ceramiczna czy silikonowa? Sprawdźmy!

Formy metalowe
Przyglądając się bliżej opcjom, które mamy do wyboru nie w sposób nie zauważyć, że metalowe formy do pieczenia ciast są zdecydowanie cięższe niż ich ceramiczne czy silikonowe odpowiedniki. Cięższe, ale dzięki temu bardziej solidne.
Taka forma do pieczenia powinna być odporna zarówno na niskie jak i wysokie temperatury tak, aby można było jej używać zarówno do pieczenia w piekarniku jak i później do przechowywania w lodówce czy zamrażarce. Warto się upewnić, aby formę pokrywała specjalna powłoka, dzięki której ciasto nie będzie przywierało do powierzchni. W końcu chcesz, by ciasto wyjęte z formy wyglądało doskonale.

Formy ceramiczne
Podobno największą zaletą ceramicznej formy do pieczenia ciast jest jej efektowny wygląd. Wiele osób wykorzystuje je nawet jako element dekoracyjny – stylowe i praktyczne formy do pieczenia z ceramiki oraz przygotowane w nich wypieki wędrują od razu na stół, zaraz po upieczeniu.
W ceramicznej formie temperatura wzrasta stopniowo, zatem ciepło jest rozprowadzane równomiernie, co gwarantuje, że ciasto upiecze się idealnie a piękny aromat świeżych wypieków będzie unosił się w powietrzu znacznie dłużej.
Ceramiczne formy do pieczenia pokrywane są tak zwaną warstwą „non-stick”, która powoduje, że ciasto nie przywiera do blaszki. To duży plus, szczególnie wtedy, kiedy pieczesz muffinki. Nie musisz się martwić o ich uszkodzenie, powłoka non-stick sprawi, że wyciągnięte z formy babeczki będą cieszyć oko estetycznym i nienaruszonym stanem. A zabrudzona, ceramiczna forma na muffinki może z powodzeniem wylądować w zmywarce.

Formy silikonowe
Coraz większą grupą sympatyków cieszą się formy silikonowe do pieczenia. Ich ogromną zaletą jest fakt, że ciasto do nich nie przywiera. Możesz zapomnieć o smarowaniu powierzchni formy tłuszczem lub posypywaniu jej bułką tartą. Nie musisz też martwić się, że uszkodzisz ciasto wyjmując je z formy. Silikonowa forma na muffiny zapewnia również łatwość mycia i przechowywania.
Tego typu akcesoria są lekkie, miękkie i elastyczne, więc można na przykład złożyć je na pół. Dzięki temu z łatwością znajdziesz dla nich miejsce nawet wtedy, gdy dysponujesz ograniczoną przestrzenią w kuchni.
