Wielu z nas omija pierwszy posiłek, a co gorsza, zaczyna dzień od bułeczek, kanapek z kiełbasą lub słodyczy. W pierwszym przypadku, podczas dużej aktywności fizycznej za dnia, poziom cukru we krwi spada tak bardzo, że zaczynamy odczuwać brak energii i wszystko kończy się jedzeniem słodyczy, a następnie wyrzutami sumienia. W drugim przypadku – ciało wykorzystuje wszystkie siły na trawienie ciężkiego jedzenia. Mogą pojawić się wtedy problemy z żołądkiem, a nasza figura może także na tym znacznie ucierpieć. Tymczasem jest prosty sposób na idealne śniadanie – owsianka!
Warto zatem zadbać o pyszne, a co najważniejsze – zdrowe śniadanie, zarówno te „szybkie”, jak i te, które wymagają więcej wysiłku. W tym przepisie polecamy śniadanie składające się z zaledwie czterech składników. Płatki owsiane z jagodami i orzechami – te składniki doskonale łączą się ze sobą, tworząc pyszne śniadanie bogate w magnez oraz wiele innych cennych składników odżywczych. Orzechy są w wysokiej jakości tłuszcze i białko, natomiast jagody oraz płatki owsiane dostarczą organizmowi łatwo-przyswajalnych węglowodanów. Taki posiłek pomoże Ci uniknąć przemęczenia i zapewni Ci dobry nastrój przez cały dzień.
Czas przygotowania: 5 minut.
Składniki
- Płatki owsiane błyskawiczne
- Jagody
- Wrząca woda (lub mleko, jak wolisz)
- Pokruszone orzechy włoskie (mogą to być także migdały, orzechy nerkowca itp.)
- Miód
Sposób przygotowania
Krok 1
Wsyp płatki owsiane do miski śniadaniowej KOZIOL, zalej wrzątkiem lub mlekiem, przykryj ręcznikiem kuchennym lub innym talerzem i odczekaj kilka minut.
Krok 2
Dodaj jagody, orzechy i miód do gotowej owsianki, zamieszaj i poczekaj jeszcze minutę.
Przy okazji: miód lub cukier można zastąpić połową banana, a jagody – truskawkami lub malinami.
Składniki: 390 kcal, 30% dzienna dawka magnezu, 21% fosforu, 20% potasu, 20% witaminy H + duża ilość cennych przeciwutleniaczy i błonnika roślinnego.
Sposób podania
Przepis ten możesz z łatwością modyfikować według własnych preferencji. Bazą są tutaj płatki owsiane, natomiast orzechy i owoce możesz wybrać praktycznie dowolne. Wszystko zależy od tego, jakie smaki najbardziej lubisz. Owsiankę z jagodami i orzechami polecamy podawać (zarówno sobie, jak i swoim gościom) w niewielkich miseczkach ceramicznych. Na górę każdej owsianki możesz położyć parę owoców oraz polać ją miodem lub syropem klonowym.
Owsianka stanowi doskonałe źródło energii, oraz sprawdzi się na każdą okazję. Jest to pyszne i lekkie danie, które polecamy w szczególności na lato.