Nuggetsy z kurczaka to świetny pomysł na szybką przekąskę, który powstał już w latach pięćdziesiątych.
Chrupiąca skórka, a w środku soczyste mięso to prosta, a zarazem wyjątkowa kulinarna przyjemność i szalone połączenie smaków! Dziś kawałki kurczaka smażone w panierce można zobaczyć w menu prawie każdego fast fooda, ale o wiele ciekawiej jest przygotować ich własną wersję. W tym przepisie zamiast zwykłej panierki, proponujemy wersję z orzechami. Orzechy nadadzą filetom niezwykłego smaku, dzięki czemu z pewnością zachwyci Cię efekt końcowy. Mamy nadzieję, że już wystarczająco przekonaliśmy Cię do wypróbowania tego niezwykłego dania. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem zamieszczonym poniżej.
Przygotuj
- Miska kuchenna x2
- Blacha do pieczenia
- Papier do pieczenia
Składniki
- 4 piersi z kurczaka,
- mąka,
- jajka – 2 szt.,
- orzeszki ziemne – 80 g,
- sól,
- zmielony czarny pieprz,
- ketchup – 8 łyżek,
- przecier pomidorowy – 3 łyżki,
- oliwa z oliwek – 4 łyżki,
- sok pomarańczowy – 4 łyżki,
- curry w proszku -2 łyżeczki,
- sos Tabasco,
- dym wędzarniczy w płynie.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- W dużej misce zmieszaj ze sobą ketchup, przecier pomidorowy, oliwę z oliwek, sok pomarańczowy, curry w proszku, sos tabasco i aromat dymu wędzarniczego.
- Piersi z kurczaka pokrój na średniej wielkości kawałki, a następnie dopraw mięso ze wszystkich stron solą i czarnym pieprzem.
- Do jednej miski wsyp mąkę, w drugiej rozbij jajka.
- Drobno posiekaj orzeszki.
- Zanurz kawałki kurczaka jeden po drugim w mące, a następnie w jajku.
- Obtocz kurczaka w posiekanych orzeszkach ziemnych i połóż nuggetsy na grillowej blaszce do pieczenia.
- Piecz mięso przez około 20 minut.
- Podawaj z sosem BBQ, który możesz nałożyć na mięso specjalnym pędzelkiem.
Smacznego!