Klopsiki to chyba najsłynniejsze na świecie danie kuchni szwedzkiej. Podawane z pure z warzyw i dżemem z żurawiny lub bruszwicy smakują każdemu. Zarówno dzieciaki, jak i dorośli doceniają ich wyjątkowy smak. Klopsiki szwedzkie możesz przygotować w domu według oryginalnego przepisu – do dzieła!
Składniki:
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 300 g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 75 g bułki tartej
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- Garść świeżych ziół – koperku, natki pietruszki, szczypiorku.
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa
Sos do klopsików szwedzkich:
- Sok z ½ cytryny
- 300 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka mąki
- 60 ml śmietanki 36%
- 200 g dżemu z żurawiny, czarnej porzeczki lub bruszwicy
Przygotowanie:
Klopsiki najlepiej przygotowywać na głębokiej patelni. Przystępujemy do pracy – świeże zioła posiekaj i podziel na dwie części. Połowę wrzuć do dużej miski. Włóż do niej mięso, wbij jajko, wlej mleko, wsyp bułkę tartą i ziele angielskie. Dopraw pieprzem i solą. Dokładnie wyrób masę, składniki muszą się dokładnie połączyć.
Jak zrobić kuleczki tej samej wielkości? Podziel masę na dwie części i z każdej z nich uformuj walec – dokładnie tak, jak robisz kopytka. Powstałe wałeczki podziel nożem na równe części np. po 15 sztuk z każdego. Namocz dłonie w wodzie i uformuj z każdego kawałeczka ładne kulki.
Patelnię ustaw na średnim ogniu i podgrzej na niej oliwę. Smaż klopsiki około 10-15 minut często obracając je, aby równomiernie się przyrumieniły. Gotowe klopsiki szwedzkie mają złotobrązowy kolor.
Usmażone klopsiki przełóż na duży półmisek. Odlej tłuszcz z patelni. Wyciśnij na nią sok z cytryny, wlej pół szklanki bulionu wołowego. Do płynu na patelni dodaj mąkę, śmietanę, łyżkę dżemu z żurawiny, dopraw solą i pieprzem. Cały czas mieszaj sos, aby nie powstały grudki.
Dolewaj stopniowo bulion do momentu aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji i zacznie wrzeć. Zmniejsz płomień i poczekaj aż sos zgęstnieje. W gotowym sosie zanurz klopsiki i przemieszaj.
Klopsiki szwedzkie najlepiej smakują w towarzystwie puree z ziemniaków lub selera, oraz oczywiście odrobiną dżemu. Możesz je również podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.