Mamy dla Ciebie coś niesamowitego! Prosty przepis na ciasto, które sprawi, że twoje kubki smakowe oszaleją. My już przetestowaliśmy ten smak i wiemy, że warto. Czas na Ciebie!
Marzy Ci się uniwersalny przepis na efektowne ciasto, który będziesz mógł modyfikować, w zależności od czasu, potrzeb i zasobów lodówki? Śpieszymy z pomocą! Rabarbar, aktualnie dostępny niemalże w każdym markecie i na każdym straganie, kusi, by zrobić z niego pyszne ciacho. Dlatego poniższy przepis, dedykowany będzie właśnie ciastu rabarbarowemu. Jednak nie kończ czytania zaraz po akapicie „przygotowanie”. Później jeszcze czekają na Ciebie nasze sekretne triki!
Moc ukryta w rabarbarze
To może na początek kilka słów o naszym głównym składniku? To niby niepozorne łodyżki, a jednak bardzo wartościowa roślina. Rabarbar bogaty jest w witaminy A,E oraz C. Dostarcza również naszemu organizmowi duże ilości fosforu i potasu. Ma także właściwości przeciwzapalne i przeczyszczające. Rabarbar jest również bogatym źródłem błonnika, czyli działa zbawiennie na układ trawienny. Brzmi nieźle, prawda? Bierzmy się w takim razie za pieczenie ciasta rabarbarowego!

Co będzie Ci potrzebne?
Zacznij od przygotowania kilku narzędzi, które będą niezbędne do przygotowania ciasta. Przydatne będą:
Składniki na ciasto rabarbarowe
Składniki podajemy od razu na podwójną porcję – jak na dużą, prostokątną blachę. Nie ma co się oszukiwać – ciasto znika w kilka chwil, więc lepiej od razu upiec go więcej 😉
Przygotuj:
– rabarbar ( nie podajemy dokładnej ilości, bo to zależy od Twoich upodobań)
– 4 jaja
– 1 szklanka cukru białego
– 1 kostka masła/ margaryny
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Jeśli chcesz szybko i sprawnie przygotować ciasto rabarbarowe, postępuj dokładnie według poniższych kroków. Przetestowaliśmy różne opcje – ta jest najszybsza!
W rondelku na wolnym ogniu, pozostaw kostkę masła lub margaryny do rozpuszczenia. Następnie białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Gdy białka będą na tyle ubite, że będą się sztywno trzymać miski, zacznij powoli dodawać cukier. Ciągle ubijaj. Piana powinna zacząć ładnie błyszczeć. Gdy cukier całkowicie się rozdrobni, dodaj do masy żółtka. Następnie na zmianę dodawaj kilka łyżek mąki z proszkiem do pieczenia i odrobinę roztopionego masła lub margaryny. Miksuj do momentu uzyskania gładkiej, lejącej się masy.
W tym momencie warto ustawić piekarnik. Wystarczy temperatura 180st.C.
Gdy piekarnik się grzeje, a ciasto jest gotowe, pokrój umyte łodygi rabarbaru. Ciasto wylej na blachę, wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Następnie na powierzchni ciasta ułóż regularnie kawałki rabarbaru. Blachę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok 40-45 min. Pyszne ciasto rabarbarowe gotowe!
Nasze tajne triki
Jeśli chcesz szybko i sprawnie przygotować ciasto rabarbarowe, postępuj dokładnie według poniższych kroków. Przetestowaliśmy różne opcje – ta jest najszybsza!
Powyższy przepis jest niezwykle uniwersalny. Przetestowaliśmy go na różne sposoby, dlatego chcielibyśmy podzielić się z Tobą naszymi trikami, na wykorzystanie go w innej formie. Baza ciasta zawsze pozostaje taka sama. Jednak dodatki mogą całkowicie odmienić jej smak. Wystarczy że do masy dodasz odrobinę kakao. Na wierzchu ułożysz dowolne owoce sezonowe, kostki czekolady lub kleksy masła orzechowego. Jeśli natomiast jesteś w awaryjnej sytuacji, a pieczenie biszkoptu na tort to dla Ciebie czarna magia, to upiecz samą wersję bazową ciasta. Posłuży ona idealnie jako nieco bardziej zbity zamiennik biszkoptu.
Smacznego!
Mamy nadzieję, że ciasto posmakuje Ci tak samo jak nam. Po więcej inspiracji i przepisów zapraszamy na naszego bloga. Znajdziesz tu mnóstwo ciekawych tematów! https://blog.emako.pl/category/kuchnia/
