Barszcz jest jednym z najbardziej ulubionych dań Słowian a słynny czerwony barszcz uwielbiany jest za wyjątkowy aromat, niesamowity smak i wyrazisty kolor. Idealne połączenie warzyw nadaje czerwonemu barszczowi niepowtarzalnego smaku, dzięki czemu znajduje się on na liście najsłynniejszych zup na świecie. Barszcz serwowany jest zarówno w drogich restauracjach, jak i przygotowywany w domu. Zawsze, gdy istnieje możliwość spróbowania barszczu, skorzystaj z tej okazji. Istnieje niezwykła różnorodność rodzajów barszczu. Każda gospodyni przygotowuje dokładnie taki barszcz, jaki zarówno jej, jak i jej rodzinie najbardziej smakuje.
Skąd wziął się barszcz?
Tylko Bóg wie, kiedy pojawiło się to danie. Każdy kraj słowiański stara się zawłaszczyć przepis na barszcz czerwony jako swoje tradycyjne danie. Polacy mówią, że to ich pradziadkowie wymyślili barszcz. Litwini twierdzą jednak, że to oni są pierwszym narodem, w którym pojawił się barszcz. Ale na całym świecie najczęściej twierdzi się, że barszcz jest ukraińską potrawą narodową.

Składniki na barszcz czerwony
Mięso z kością – 800 g
Buraki – 400 g
Marchewki – 2 szt.
Cebula – 2 szt.
Pasta pomidorowa – 140 g
Liść laurowy – 3 szt.
Cukier – 1 łyżka
Ocet 9% – 1 łyżka
Czarny pieprz – 10 kulek
Sól – 3 łyżeczki
Zielona cebula – 5 g
Czosnek – 3 ząbki
Świeży koperek – 15 g
Świeża natka pietruszki – 15 g
Olej roślinny – 3 łyżki
Woda – 2,5 l
Śmietana – do zabielenia
Przepis
Krok nr 1
Włóż dobrze umyte mięso do rondla, polej wodą i zagotuj.
Krok nr 2
Jak tylko bulion zacznie się gotować, konieczne jest usunięcie piany. Następnie gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Krok nr 3
Zetrzyj buraki na grubej tarce kuchennej.
Krok nr 4
Zetrzyj marchewki
Krok nr 5
Drobno posiekaj cebulę.
Krok nr 6
Podgrzej patelnię, dodaj 2 łyżki oleju roślinnego i podsmaż cebulę przez 1 minutę.
Następnie dodaj marchewki i smaż przez kolejne 2 minuty.
Krok nr 7
Dodaj buraki na patelnię, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę oleju roślinnego. Następnie podsmażaj ciągle mieszając przez 2 minuty. Następnie dodaj 1 łyżkę cukru, pastę pomidorowa, 1 łyżkę octu i 100 ml bulionu. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu i duś buraki z zamkniętą pokrywką przez 15 minut.
Krok nr 8
Wyjmij mięso z bulionu, oddziel je od kości i pokrój w małe kostki.
Krok nr 9
Dodaj do bulionu 1 łyżeczkę soli, pieprzu, liścia laurowego
Krok nr 10
Dodaj smażone warzywa do bulionu, dobrze wymieszaj. Gotuj barszcz na małym ogniu przez 3 minuty.
Krok nr 11
Do barszczu dodaj posiekaną zieloną cebulę, zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki i koperek. Wyłącz palnik, przykryj rondel pokrywką i pozostaw barszcz na 15 minut.
Krok nr 12
Podawaj czerwony barszcz ze śmietaną.
Smacznego!