Istnieje wiele sposobów samodzielnego wytwarzania lodów, ale najpierw zadamy Ci pytanie: Dlaczego warto robić własne, domowe lody? Powód jest prosty. Domowe lody są najsmaczniejsze. Ponadto, można bardzo dużo eksperymentować z nimi, jeśli chodzi o ich smak. Samo wytwarzanie lodów nie jest wcale trudne, zwłaszcza jeśli posiadasz maszynę robienia do lodów. O wiele bardziej pracochłonne jest robienie ich ręcznie, ale i tak zawsze warto się tego podjąć.
Maszyna do lodów – czy jest niezbędna?
Jeśli chcesz wytworzyć lody jak najbardziej klasyczne, najlepsze rezultaty uzyskasz z maszyną do lodów. Zamraża ona lód, mieszając go w tym samym czasie, dzięki czemu powstaje bardzo mało kryształów lodu, a cała masa staje się wyjątkowo miękka i kremowa. Jeśli chcesz stworzyć lody, nie posiadając takiej maszyny, musisz to zrobić samodzielnie, wyjmując pojemnik z zamrażarki i mieszając lodową masę. W tym przypadku prawdopodobieństwo powstawania kryształków lodu jest większe. Nie jest wymagane stosowanie maszyny do lodu, ale w przypadku jej posiadania, tworzenie lodów jest zdecydowanie łatwiejsze, szybsze i mniej pracochłonne.
Orzechy laskowe
Orzechy są bardzo często kojarzone z różnego rodzaju deserami i słodkościami. Istnieje tak wiele odmian orzechów, że każdy smakosz bez wyjątku znajdzie dla siebie odpowiedni ich gatunek. Orzechy laskowe są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych orzechów na świecie. Ich piękno polega na tym, że jeśli masz maszynę do lodu, to naprawdę łatwo jest stworzyć swój własne, domowe lody o bogatym smaku orzechów. Przypominają one lekko znaną i lubianą wszystkim nutellę.
Poniżej zamieszczamy świetny przepis na pyszne, naturalne i domowe lody z orzechów laskowych! Bez dodatkowych ulepszaczy czy konserwantów. Smakują o niebo lepiej niż jakiekolwiek, które znajdziecie w sklepowej zamrażarce.

Składniki
75 g orzechów laskowych
400 ml mleka 3,2%
1 szczypta soli
75 g cukru
5 żółtek
300 ml śmietany
50 g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania lodów
Wyłóż orzechy laskowe na blaszce do piekarnika i piecz przez 10 minut w 175 stopniach Celsjusza.
Ziarna orzechów nie powinny być ciemne, ale skorupa powinna pękać i stać się chrupiąca. Następnie połóż orzechy na czystej ściereczce do naczyń i użyj jej, aby pozbyć się skorupek.
Za pomocą blendera zmiksuj orzechy. Włóż masę orzechową, mleko i sól do rondla i powoli mieszaj. Następnie zdejmij rondel z ognia i ponownie wymieszaj masę blenderem. Jeśli wolisz całkowicie gładkie lody bez kawałków orzechów, możesz przelać masę z orzechów przez sitko i wydobyć sam napój orzechowy. Warto jednak zostawić całą masę, ponieważ nadaje ona dodatkowego, pysznego smaku.
Ubij jajka razem z cukrem aż do uzyskania jednolitej masy.
Podgrzej śmietanę, czekoladę i mleko orzechowe w rondlu i powoli wlej mieszaninę do miski z ubitymi jajkami, ciągle mieszając. Całość dodaj do rondla z masą orzechową i powoli podgrzej jego zawartość do około 60-70 stopni.
Następnie schłodź uzyskaną masę, a gdy ostygnie, możesz wyłożyć ją do maszyny do lodów. Lody umieść w zamrażarce na co najmniej 2-3 godziny przed podaniem.
Przepis jest na porcję około 500 ml lodów.
Polecamy go nie tylko na lato, lecz na każdą porę roku! Nie ma nic wspanialszego niż domowe lody. Kto raz spróbuje, ten już nigdy nie kupi lodów ze sklepu. Jest to fakt potwierdzony przez smakoszy z całego świata.
Smacznego!