Światowa, europejska i polska tradycja kulinarna jest tak bogata, że pojawiły się w niej tysiące rodzajów przyborów do pieczenia. Cukiernicy, ciastkarze i piekarze posługują się dziś profesjonalnymi maszynami, np. pozwalającymi uzyskać fantazyjne, dowolne wzory ciastek. Także w naszych domach nie może zabraknąć przynajmniej najważniejszych akcesoriów: tych znanych naszym babciom i tych nowych. To dzięki nim stworzymy wspaniałe, ciekawe, oryginalne i smaczne wypieki.
Blachy, formy i foremki
Blachy i formy do pieczenia dostępne są w wielu rozmiarach i kształtach. Warto mieć w swojej kuchni kilka rodzajów blach, szczególnie tych, które zaopatrzone są w warstwę nieprzywierającą. Słów “blacha” i “forma” używamy często zamiennie, istnieją jednak drobne różnice. Formy i foremki mają ściśle określony kształt i przeznaczenie (np. formy do chleba, keksówki, foremki do ciastek). Blachy są większe i mają uniwersalne zastosowania. Wykonane są zawsze z ocynkowanej stali, materiałów, z których wykonuje się formy i foremki jest natomiast wiele. Coraz bardziej popularne stają się wygodne w czyszczeniu foremki silikonowe. Niektóre wypieki i potrawy, zwłaszcza trudne w przygotowaniu suflety, wymagają specjalnych form ceramicznych.
Rodzajem formy jest tortownica, służąca głównie do wypieku ciast biszkoptowych i innych rodzajów ciast bazowych do tortów, a także do przygotowywania deserów na zimno. Tortownica nie musi być okrągła – współcześnie na rynku akcesoriów kulinarnych znajdziemy wiele ciekawych form, np. tortownice w kształcie serca.
Foremki i wykrawaczki do ciastek dają nam możliwość tysięcy eksperymentów. Wspaniałe słodkości przygotujemy nie tylko z ciasta, ale też z mas cukierniczych i czekolady. Do wypieków bez mąki należą np. słynne Basler Brunsli z czekolady i migdałów. Gdy pieczemy ciasto drożdżowe, warto za pomocą foremek i wykrawaczek stworzyć niewielkie ozdobne fragmenty, np. nawiązujące do polskiego wzornictwa ludowego. Dekoracje z ciasta drożdżowego można ułożyć nawet na warstwie sera lub owoców. Ciekawe formy, przy małym nakładzie pracy, uzyskamy dzięki maszynkom do ciastek.

Maty i stolnice
Bez mat i stolnic nie stworzymy ciast wałkowanych, zwłaszcza drożdżowych. Polacy kojarzą stolnice z pierogami i Bożym Narodzeniem: tradycyjna, wielka drewniana stolnica to świąteczna królowa kuchni. Przydają się one także przy formowaniu i zdobieniu wypieków, zwłaszcza ciasteczek.
Wszyscy wiemy, że tradycyjne stolnice dość nieporęczne i trudne w czyszczeniu. Równie dobrze jak tradycyjne stolnice drewniane sprawdzą się jednak lekkie stolnice i maty silikonowe, które łatwiej szybko wyczyścić. Niektórych mat silikonowych używać możemy także w piekarniku: zamiast papieru do pieczenia, a nawet jako nieregularnych foremek do ciasta. Odporne na wysokie temperatury maty z silikonu sprawdzają się zwłaszcza przy pieczeniu ciast płaskich, takich jak bezy do tortów i spody do pizzy.
Wadą mat i stolnic z silikonu jest brak krawędzi, powodujące niekiedy wypadanie ciasta lub rozsypywanie się mąki. Dobrym wyborem pośrednim będzie więc lekka, ale zaopatrzona w krawędzie mata bambusowa. Mat takich używamy zwłaszcza w przygotowaniu potraw azjatyckich, nie tylko wypieków. Mogą one zastąpić deski do krojenia, są eleganckie i wykonane z naturalnych materiałów. Służą także do prezentacji azjatyckich potraw.

Misy i makutry
Makutra to misa do ucierania ciast i mas, zwłaszcza mas serowych. Praca za pomocą makutry i pałki może być ciężka i monotonna, ale mikser nigdy ich nie zastąpi. Wiele rozcieranych w makutrze artykułów spożywczych uzyskuje optymalną, puszystą konsystencję, niemożliwą do stworzenia za pomocą miksera. Nie musimy jednak używać makutry na co dzień, do ciast tanich i prostych. Korzystajmy z niej, gdy chcemy stworzyć wypieki tradycyjne lub kulinarne arcydzieła. Piękne kamionkowe makutry, nawiązujące do pradawnych wzorów ludowych, są też jedną z największych ozdób naszych kuchni.

Drobne przybory i akcesoria do zdobienia ciast
Jest bardzo wiele drobnych przyborów kuchennych – nie wszystkich potrzebujemy na co dzień, jeśli jednak lubimy crème brûlée, przyda nam się specjalny palnik… To osobisty wybór: niektórzy lubią minimalistyczne kuchnie bez nadmiaru przyborów, inni mają w swoich kuchniach rzadkie, dziwne a nawet tajemnicze akcesoria do pieczenia. Wiele zależy od naszych umiejętności i doświadczenia. Nowe akcesoria kupujemy nabywając wiedzę o kuchni światowej, rozszerzając nasze kulinarne horyzonty. Akcesoria i gadżety możemy wymieniać w nieskończoność:
Jest bardzo wiele drobnych przyborów kuchennych – nie wszystkich potrzebujemy na co dzień, jeśli jednak lubimy crème brûlée, przyda nam się specjalny palnik… To osobisty wybór: niektórzy lubią minimalistyczne kuchnie bez nadmiaru przyborów, inni mają w swoich kuchniach rzadkie, dziwne a nawet tajemnicze akcesoria do pieczenia. Wiele zależy od naszych umiejętności i doświadczenia. Nowe akcesoria kupujemy nabywając wiedzę o kuchni światowej, rozszerzając nasze kulinarne horyzonty. Akcesoria i gadżety możemy wymieniać w nieskończoność:
Przesiewacz do mąki: sprawia, że będzie dobrze napowietrzona, wyrośnie nam więc puszyste ciasto.
Sitka i sita: to oczywiste, potrzebuje ich nawet najskromniejsza kuchnia.
Termometry kuchenne i używane zamiast wykałaczek długie testery pozwolą nam na dokładne dostosowanie się do przepisu. Używamy ich także do przygotowywania karmelu i lukru.
Szczypce, stojaki i patyczki pozwolą nadać wypiekom ciekawe formy.
Specjalne kosze do wyrastania pieczywa sprawią, że dobrze wyrośnie, nadadzą mu też ciekawy kształt. Używamy ich zwłaszcza do pieczenia chleba.
Stemple do ciastek pozwalają na umieszczanie na ciastkach najróżniejszych wzorów i wzorków, np. wielkanocnych lub bożonarodzeniowych, a także napisów.
Rękawy cukiernicze, syfony do bitej śmietany i strzykawki do kremu pozwalają na dekorowanie ciast masami cukierniczymi i kremami.
Lekkie masy i ciasta płynne mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Pozwala to na uniknięcie grudek i dobre napowietrzenie.
Wyciskarki do cytrusów pozwolą na wzbogacenie naszych potraw (zwłaszcza kremów) sokami owocowymi.
W kuchni stosujemy także akcesoria elektryczne, zwłaszcza miksery. Nie przygotujemy jednak za ich pomocą niektórych wypieków o tradycyjnym smaku. Warto więc postawić na sprawdzone, znane od wieków akcesoria.
Separatory do jajek ułatwiają ich rozbijanie tak, by do białka nie dostałam się nawet kropla żółtka. To bardzo ważne przy ubijaniu piany.
Sztywnej piany nie ubijemy mikserem – konieczna będzie trzepaczka.
Niektóre rodzaje ciast wymagają przygotowania za pomocą siekaczy, podobnych do tasaków. Siekacze ułatwiają zwłaszcza mieszanie mąki z twardym, schłodzonym masłem.
Miarki, wagi, obciążniki i dozowniki pozwolą na precyzyjne odmierzanie składników. W przypadku ciast precyzja jest ważniejsza, niż w przypadku większości innych potraw.
