Delikatne miodowe ciasto, które rozpływa się w ustach – to deser o niezapomnianym smaku! Ciasto miodowe uznawane jest za bardzo smaczne, delikatne i puszyste. Klasyczny przepis, który poniżej zaprezentowaliśmy jest niezwykle prosty w przygotowaniu, dzięki czemu każdy może cieszyć się wyrafinowanym smakiem tego deseru. Co więcej, upieczenie go nie zajmie Ci dużo czasu.
Przygotuj
- Miska kuchenna
- Trzepaczka do ubijania piany
- Rondel
- Blacha do pieczenia
Składniki
- Jajka – 3 szt.,
- Masło – 50 g,
- Cukier – 600 g,
- Miód płynny – 150 ml,
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka,
- Mąka – 500 g,
- Śmietana – 500 ml.
Sposób przygotowania
- Napełnij duży rondel wodą i postaw na kuchence.
- W małym rondelku połącz jajka z cukrem i dobrze ubij do uzyskania puszystej masy.
- Do ubitych jajek dodaj masło, miód i sodę oczyszczoną.
- Umieść rondel w kąpieli wodnej i mieszaj przez 15 minut, aż masa podwoi swoją objętość. Masa powinna być lekka i puszysta.
- Dodaj 1 łyżkę mąki i mieszaj jeszcze przez 3 minuty.
- Zdejmij rondel z ognia i zagnieć puszystą masę z pozostałą mąką.
- Ciasto podziel na 8 kulek, zawiń je w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.
- Każdą z kulek rozwałkuj na okrągły placek.
- Ułoż rozwałkowane placki na natłuszczonej blaszce do pieczenia lub przykryj papierem do pieczenia, tworząc “wieżę” z placków. Piecz przez 3 minuty w 180 ° C.
- Przestudź upieczone placki.
- Ubij śmietanę i wymieszaj z cukrem.
- Przekładaj upieczone placki na zmianę masą z bitej śmietany,
- Pozostaw ciasto na 1,5-2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.
- Klasyczne ciasto miodowe można podać na dekoracyjnej paterze z kloszem i udekorować posypką czekoladową lub orzechową, a do śmietanki dodać trochę posiekanych owoców.
Smacznego!