Brakuje Ci czegoś słodkiego do porannej kawy lub wieczornej herbaty? Jeśli tak, koniecznie sprawdź nasz przepis na miękkie i kruche ciasteczka maślane. Jest to świetna przekąska, którą można przechowywać przez długi czas (z powodu dużej zawartości tłuszczu). Przygotowanie tych ciasteczek jest bardzo proste, a co najważniejsze – nie zajmuje dużo czasu. Wypieki z masłem zawsze są delikatne, pięknie pachną i po prostu rozpływają się w ustach. Właśnie dlatego te ciasteczka doskonale sprawdzą się zarówno podczas wyjątkowych uroczystości, jak i na co dzień. Są rewelacyjne na każdą okazję i możesz mieć pewność, że kupione w sklepie ciastka nigdy nie będą tak pyszne!
Przygotuj
- formę do pieczenia ciasteczek,
- papier do pieczenia,
- miskę,
- mikser lub trzepaczkę do jajek,
- folię do pieczenia,
- wałek do ciasta,
- nóż.
Składniki
- 1 szklanka miękkiego masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2,5 szklanki mąki uniwersalnej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 białko jajka zmieszane z 1 łyżką wody,
- cukier gruboziarnisty do posypania.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 165°C, a następnie wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
- Do dużej miski włóż masło, cukier puder i wanilię. Całość ubij mikserem ręcznym. Dodaj mąkę i sól i miksuj aż do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest nadal sypkie, zagnieć je dłońmi.
- Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na kwadrat. Użyj noża, aby przyciąć krawędzie ciasta w taki sposób, by całość miała równy kwadratowy kształt.
- Wykrój mniejsze kwadraty (możesz tak naprawdę wykroić dowolny kształt, kwadraty podaliśmy jako nasz przykład).
- Posmaruj ciasteczka jajkiem zmieszanym z wodą, a następnie posyp je cukrem gruboziarnistym i piecz przez około 18 do 20 minut.
Sposób podania
Maślane kruche ciasteczka podawaj w koszyku, na dużym talerzu dekoracyjnym lub w misce. Doskonale smakują w towarzystwie kawy, herbaty, a także z gorącą czekoladą. Jest to świetna propozycja na każdą okazję, którą z pewnością docenisz zarówno Ty, jak i Twoi goście.
Smacznego!