Ptasie mleczko jest słodkim przysmakiem uwielbianym zarówno przez dorosłych jak i dzieci.
Ten lekki deser zrobiony z truskawek, w swojej strukturze przypomina elastyczny, puszysty i gęsty mus. Można nazwać go zatem truskawkowym ptasim mleczkiem lub truskawkowym deserem przypominającym popularne pianki marshmallow. Smak jest wyraźnie truskawkowy, jednak deser ten można przyrządzić także z innych ulubionych owoców. Nasz przepis na ptasie mleczko truskawkowe jest niezwykle prosty a jego wykonanie nie zajmie Ci wiele czasu. Nasza propozycja nie zawiera mleka, zatem przepis ten będzie odpowiedni zarówno dla ludzi z nietolerancją laktozy jak i dla wegan.
Ptasie mleczko truskawkowe można również wykorzystać jako jedną z delikatnych warstw do ciasta lub ciastek. Forma do ciasta musi być pokryta papierem. Formy silikonowe, bez użycia papieru, w tym przypadku nie wchodzą w grę.
Składniki
- truskawki 200 g
- cytryna 0,5 szt
- żelatyna 15 g
- cukier puder 150 g
Przygotowanie ptasiego mleczka truskawkowego
Krok 1
Do miski blendera włóż truskawki, sok z cytryny i cukier puder.
Krok 2
Następnie zblenduj wszystkie te składniki aż do uzyskania gładkiej masy ala puree truskawkowego.
Krok 3
Truskawkowe puree przelej do rondla i dodaje żelatynę. Całość wymieszaj i odstaw na 5 minut, po 5 minutach umieścić puree na ogniu i podgrzej bez zagotowywania. Ciągle mieszając, doprowadź do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Krok 4
Przelej żelatynowo-truskawkową masę do dużej miski i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej. Podczas chłodzenia mieszaniny przygotuj formę do ciasta (na przykład taką o wymiarach 22×22) i wyłóż ją papierem do pieczenia, lekko posmarowanym olejem roślinnym.
Krok 5
Użyj miksera aby zmiksować otrzymaną masę (około 6-10 minut w zależności od pojemności miksera). Podczas ubijania masa zmieni kolor na biały i zwiększy objętość!
Krok 6
Rozprowadź dokładnie całą mieszankę w formie do ciasta a następnie spłaszcz lekko jej powierzchnię. Działaj szybko ponieważ w tym momencie masa zaczyna zwykle intensywnie gęstnieć, a jak już to się stanie, wyrównywanie jej staje się bardzo trudne. Pozostaw masę w temperaturze pokojowej na 10-24 godzin bez przykrywania aż do całkowitego jej usztywnienia.
Krok 7
Posyp powierzchnię masy ptasiego mleczka równą warstwą cukru pudru a następnie pokrój całość na części ostrym nożem. Każdy kawałek możesz dodatkowo obtoczyć w cukrze pudrze jednak nie jest to konieczne, jeśli chcesz, aby deser był mniej kaloryczny.
Propozycja podania
Zanim podasz swoim gościom truskawkowe ptasie mleczko, najlepiej poustawiaj kawałeczki deseru na eleganckiej tacce lub paterze dekoracyjnej. Dzięki temu podkreślisz wyjątkowość przygotowanych przez siebie słodkości oraz zachęcisz wszystkich do skosztowania puszystego deseru. Mamy nadzieję, że nasz przepis doskonale sprawdzi się podczas organizowanych przez Ciebie uroczystości. Oczywiście możesz także zjeść wszystko sam lub sama, delektując się każdym kawałeczkiem tego lekkego i pysznego deseru.
Smacznego!
