Kiedy zimowa aura powoli odchodzi w zapomnienie, w naszych kuchniach pojawiają się nowe składniki, które ostatecznie rozwiewają wspomnienie mrozu i śniegu. Stawiamy na soczyste owoce, aromaty kojarzące nam się z nadchodzącą wiosną i latem. Zamiast ciężkich, choć pożywnych posiłków warto zwrócić się w stronę lekkich sałatek. Perspektywa plażowania zbliża się wielkimi krokami, warto zadbać więc o sylwetkę i sprowadzić nieco więcej lekkości na naszych talerzach. Jednym z takich kojarzących się z ciepła aurą pogodową przepisów jest bez wątpienia sałatka z truskawkami. Soczyste owoce w towarzystwie różnorakich dodatków to smaczny przepis, który dostarcza ciekawych walorów smakowych oraz estetycznych. Sałatkę można podawać na wiele równych sposobów, niemniej jednak poza ciekawym smakiem i ładnym wyglądem dania to po prostu kopalnia witamin! Sprawdź, jak smakuje nasza sałatka z truskawkami i zaskocz swoich najbliższych oryginalnym podejściem do sposobu podawania truskawek!

Ciekawostka
Czy wiesz, że na świecie istnieje ponad 2000 gatunków truskawek?
Truskawki to niezwykle bogate źródło witamin i minerałów. Ich skład korzystnie wpływa na naszą odporność. Zawarty w nich wapń i fosfor to składniki odpowiedzialne za mocne kości oraz mięsnie. Dodatkowo znajdujące się w truskawkach pektyny pomagają naszym jelitom w oczyszczaniu się z resztek pokarmowych. Truskawki to prawdziwa bomba witaminowa!

Składniki na 2 porcje:
- 150 gram serka koziego
- 400 gram truskawek
- ulubiony mix sałat lub baby szpinak
- owoc granatu (w zależności od preferencji zużywamy od połówki do całego owocu)
- 1 papryczka chili
- garść orzechów włoskich
- ocet balsamiczny (odrobina jako dekoracja i dressing)

Przygotowanie:
Mix sałat lub liście szpinaku opłucz pod bieżącą wodą. Następnie osusz je i przełóż do miski.
Serek kozi wyłóż na desce do krojenia i pokrój w drobną kostkę.
Truskawki opłucz i pokrój na ćwiartki, przełóż do mniejszej miseczki i odstaw.
Papryczkę chili posiekaj drobno. Owoc granatu oczyść i wyłuskaj pestki ze środka.
Do miski z sałatą lub szpinakiem dodawaj kolejno wszystkie składniki.
Jako ostatni składniki dodaj kozi serek oraz orzechy włoskie (możesz je również zastąpić innymi, ulubionymi orzechami) i tak przygotowaną sałatkę skrop octem balsamicznym według uznania.
Proste, prawda?
Smacznego!
