Blacha do pieczenia to niezbędny element świątecznego wyposażenia – Boże Narodzenie to okres w roku, kiedy pieczemy najwięcej ciast i ciasteczek. Jak wybrać praktyczne, wygodne i ładne blachy do przygotowywania gwiazdkowych wypieków?
Blacha do pieczenia - na co zwrócić uwagę?
Wybranie odpowiedniej blachy do pieczenia to już połowa sukcesu w tworzeniu świątecznych wypieków. Ważne jest, by wybrana forma była dobrze dopasowana do rodzaju ciasta, jakie planujesz wyczarować, oraz by korzystanie z niej było bezpieczne i praktyczne.
Nieprzywierająca powierzchnia
Blacha do pieczenia powinna posiadać powierzchnię, od której ciasto będzie się łatwo odklejać. W przypadku niektórych form (na przykład popularnych blach ocynowanych) może okazać się konieczne zastosowanie warstwy tłuszczu z bułką tartą lub specjalnego papieru do pieczenia, który zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do powierzchni formy.
Bezpieczny dla zdrowia materiał
Niezwykle ważne jest, by blacha do pieczenia była wykonana z materiału, który nie wchodzi w reakcje z produktami spożywczymi i wodą oraz może być bezpiecznie stosowany w wysokiej temperaturze. Najpopularniejsze rozwiązania to formy wykonane z silikonu, stali nierdzewnej, ocynowanej blachy, szkła żaroodpornego lub ceramiki.
Wygodna w użyciu
Warto wybierać blachy do pieczenia wyposażone w rozwiązania ułatwiające użycie, na przykład możliwość odczepienia boków formy w celu prostszego wyjęcia gotowych wypieków na zewnątrz.
Łatwa do utrzymania w czystości
Większość blach nie jest problematyczna w czyszczeniu, jednak jeżeli pieczesz dużo i często, zastanów się nad wyborem modeli, które można myć w zmywarce – zaoszczędzi to dużo czasu.
Praktyczne przechowywanie
Ponieważ ze świątecznych blach do pieczenia ciasta nie korzysta się na co dzień (szczególnie, jeżeli widnieją na nich typowo bożonarodzeniowe motywy), warto jest wybierać modele, które są łatwe w przechowywaniu i nie zajmują zbyt wiele miejsca. Przykładowo, jeśli potrzebujesz kilku podobnych blach różnej wielkości (na przykład do pieczenia ciast piętrowych), dobrze jest wybrać takie, które można przechowywać złożone jedna wewnątrz drugiej.

Dopasuj blachę do rodzaju wypieków
Różne rodzaje ciast i ciasteczek wymagają różnych rodzajów blach do pieczenia i foremek. Dlatego warto posiadać w domu przynajmniej kilka różniących się budową, kształtem i przeznaczeniem form do pieczenia.
Blacha do pieczenia ciasteczek
Ciasteczka kruche lub pierniki najwygodniej piecze się na dużej, płaskiej blasze bez przedniej krawędzi. Materiał wykonania nie ma większego znaczenia, ponieważ i tak zazwyczaj będziesz korzystać z papieru do pieczenia (cienkie, delikatne ciastka bardzo łatwo się przypalają).
Forma do ciast rosnących
Ciasta drożdżowe, piernik czy ciasto jogurtowe najlepiej piec w głębokiej formie. Kształt nie ma większego znaczenia, jednak warto zwrócić uwagę na możliwość wygodnego wyłożenia blachy papierem do pieczenia (nie dotyczy form silikonowych).
Blacha do pieczenia sernika
Sernik można piec w prostokątnej, średnio wysokiej blasze. Bardzo wygodnym rozwiązaniem będzie forma z przykrywką, która umożliwi powolne stygnięcie, co zapobiegnie opadaniu ciasta po upieczeniu.
Foremki do babeczek
Babeczki i muffinki najwygodniej piec w małych foremkach silikonowych lub papierowych.
Forma do pieczenia babki
Świąteczna babka pieczona jest w specjalnej blasze, która zazwyczaj przyjmuje formę ściętego stożka z otworem pośrodku. Ze względu na skomplikowany kształt, babkę najlepiej jest piec w formie silikonowej, która chroni przed uszkodzeniem ciasta podczas wyjmowania.
Tortownica
Tortownice przeznaczone są przede wszystkim do pieczenia biszkoptów, chociaż nadają się również do innych ciast rosnących. Warto zdecydować się na model z odczepianymi brzegami, co znacząco ułatwi wyjmowanie wypieków po upieczeniu.
Blacha do pieczenia tart i ciast kruchych
Do pieczenia ciast kruchych i tart wykorzystuje się najczęściej płaskie blachy, często okrągłe z dekoracyjnymi falbankami na brzegach. Popularnym rozwiązaniem są formy ceramiczne, które cechują się dużą bezwładnością cieplną, co pozytywnie wpływa na jakość wypiekanych ciast.

Najlepsze propozycje na Boże Narodzenie
Podczas Bożego Narodzenia znakomicie sprawdzą się blachy, które nawiązują do tematyki świątecznej. Świetną propozycją jest na przykład forma do pieczenia z motywem Świętego Mikołaja, która doskonale nadaje się do wypieków z ciasta biszkoptowego lub kruchego. Wspaniale sprawdzi się także blacha do pieczenia w kształcie serca lub silikonowe formy przypominające gwiazdy. Nie można zapomnieć również o specjalnej formie do pieczenia świątecznej babki oraz foremkach na bożonarodzeniowe kruche ciasteczka lub pierniczki. Dobrze jest zaopatrzyć się również w elementy wyposażenia ułatwiające tworzenie wyjątkowych wypieków, takie jak nowoczesna folia lub papier do pieczenia, wykrawacze do ciastek, dozownik do ciast półpłynnych albo regulowany pierścień do pieczenia – dzięki takim akcesoriom pieczenie będzie łatwe, szybkie i przyjemne, a jego rezultaty zachwycą wszystkich gości zgromadzonych przy świątecznym stole.
