Kawiarki stają się coraz popularniejsze, a to ze względu na możliwość przygotowania aromatycznej kawy bez konieczności zakupu drogiego ekspresu ciśnieniowego. Jeśli dysponujemy tylko płytą indukcyjną, to nie musimy rezygnować z przygotowywania kawy w ten sposób. Kawiarka na indukcję będzie w tym przypadku strzałem w dziesiątkę.
Od 1933 roku do dziś
Powstanie pierwszej kawiarki datuje się na 1933 rok, kiedy to Luigi De Ponti, pracownik firmy Alfonsa Bialettiego, opatentował to urządzenie. Obecnie kawiarki marki Bialetti są uznawane za jedne z najlepszych urządzeń tego typu. Produkowane kawiarki różnią się od siebie kształtem, kolorem, pojemnością czy też materiałem, z jakiego zostały wykonane.
Jaką kawiarkę wybrać?
Na sklepowych półkach najczęściej spotkamy kawiarki aluminiowe. W sprzedaży znajdziemy też urządzenia wykonane ze stali czy z ceramiki. Podczas wyboru kawiarki warto zwrócić uwagę na sprawdzonego producenta, który wykonuje kawiarki z materiałów niezawierających szkodliwych substancji.

Pojemność ma znaczenie
Wiele osób kupuje małe kawiarki, które podczas wizyty gości nie są wystarczające. Z drugiej strony parzenie niewielkiej ilości kawy w dużych kawiarkach wpływa na uzyskany smak napoju. Rozwiązaniem tego problemu mogą być kawiarki z reduktorem, który pozwala na przygotowanie dowolnej ilości kawy bez utraty smaku.
Kawiarka na indukcję
Większość kawiarek przeznaczona jest do użytku na kuchenkach elektrycznych lub gazowych. W sklepach pojawia się coraz więcej modeli, których możemy używać również na płytach indukcyjnych.
Jak działa kawiarka?
Parzenie kawy w kawiarce przypomina przygotowywanie napoju w ekspresie ciśnieniowym. W zbiorniku na dole wytwarza się ciśnienie, które wypycha wrzącą wodę i przesącza ją przez zmielone ziarna kawy. Po chwili napar zaczyna przelewać się do komory głównej, z której to bezpośrednio nalewamy gotową kawę do filiżanek.
Kawiarka – jak używać?
Parzenie kawy w kawiarce powinniśmy zacząć od przygotowania dobrych ziaren kawy, które będą mogły pochwalić się odpowiednim stopniem zmielenia. Sitko ekstrakcyjne wypełniamy zmieloną kawą, ale nie ubijamy jej zbyt mocno. Następnie wlewamy do zbiorniczka wodę i skręcamy całość. Parzenie kawy w kawiarce powinno odbywać się na niedużym ogniu.
Jak dbać o kawiarkę?
Kawiarkę powinniśmy myć samą wodą i to tuż po wypiciu kawy. Warto też od razu wysuszyć wszystkie części, żeby na powierzchni kawiarki nie odkładał się kamień. Dbanie o kawiarkę w odpowiedni sposób gwarantuje, że urządzenie będzie służyło nam przez wiele lat, a parzona w niej kawa zawsze będzie smakowała doskonale.
Kawiarka do zaparzania kawy aluminiowa na 6 filiżanek
Kawiarka do zaparzania kawy aluminiowa na 6 filiżanek marki Secret de Gourmet wyróżnia się poręcznym uchwytem wykonanym z tworzywa sztucznego, który nie nagrzewa się i dobrze leży w dłoni. Produkt umożliwi przygotowanie aż 6 filiżanek espresso, dzięki czemu jest doskonały dla dużej rodziny. Na szczególną uwagę zasługuje świetnie wyprofilowany dzióbek, który zagwarantuje bezproblemowe nalanie napoju.
