Zapraszając gości do domu na kolację, przygotowujemy dla nich przepyszne jedzenie, ale żeby wywołać dobre wrażenie, nie możemy zapominać o eleganckiej prezentacji. Należy pamiętać o przygotowaniu niezbędnych rzeczy, takich jak zastawa pasująca do obrusu oraz karafka na wodę i alkohol dla gości.
Obrus
Największy i najbardziej rzucający się w oczy element nakrycia to właśnie obrus. Należy dokładnie sprawdzić, czy nie ma żadnych zabrudzeń oraz, czy jest dokładnie wyprasowany! Czysty, biały odcień jest najbardziej uniwersalny, pozwala dobrać do niego niemal dowolną kompozycję. Wybierając inny kolor bądź wzór, musimy dokładniej rozważyć dobór reszty zastawy. Obrus powinien zwisać na długość około 20-30 centymetrów, tak więc musi być dopasowany do wymiarów, jakie ma stół.
Serwetki
Lniane i bawełniane serwetki zapewnią gościom higienę, ale mogą również służyć jako atrakcyjny dodatek wizualny. Dobierając kolor i wzory możemy zaskoczyć naszych gości. Wrażenie mogą podkreślić także eleganckie obrączki.
Sztućce
Przy wielodaniowym posiłku ilość przeróżnych noży, widelców i łyżek może wywołać przerażenie swoją ilością. Nie ma co panikować, istnieje jedna złota zasada savoir–vivre; do każdej potrawy używamy sztućców, które są najbardziej oddalone od talerza. Po zjedzeniu potrawy użyte sztućce są usuwane ze stołu wraz z brudnymi talerzami. Dzięki temu goście przy dużej ilości dań nie pogubią się i nie popełnią faux–pas.
Aby zastawa wyglądała elegancko, należy wybrać noże, widelce, łyżki i łyżeczki z jednego kompletu zastawy stołowej.
Talerze
Najczęściej spotykane są talerze okrągłe, lecz to nie znaczy, że musimy ograniczać się do jednego kształtu. Żeby dania ładnie się prezentowały, możemy użyć kwadratowych talerzy, na których stworzymy nietypową prezentację kulinarną. Powinniśmy pamiętać o spójności zastawy z podawanymi daniami. Bądźmy ostrożni, wybierając niestandardowe kształty. Warto zapoznać się z najnowszymi trendami dekoracji stołu
Karafki
Żeby nasi goście mogli nasycić pragnienie, należy podawać do posiłków odpowiednie napoje. Postawienie butelki wina bądź wody nie dość, że jest nieestetyczne, to jeszcze może zostać odebrane jako niegrzeczne. Wszelkie napoje powinny być przelane do odpowiednich naczyń.
Karafka do wina czerwonego
Tradycja podawania win do posiłków, obecnie jest spotykana na całym świecie. Czerwone wino należy podawać do wieprzowiny, wołowiny, baraniny, dziczyzny, tłustych i intensywnych serów oraz do potraw z grzybów. Wino należy przelewać powoli, dzięki temu przyspieszymy proces napowietrzania, który jest szczególnie ważny przy dobrych, starych winach. Budowa karafki sprzyja odkładaniu się osadu na spodzie. Szerokie dno sprawia, że powierzchnia, która ma styczność z powietrzem, jest większa niż w innych naczyniach. Charakterystyczny jest też pękaty kształt oraz długa szyjka, która ułatwia chwytanie.
Karafka do wina białego
Białe wino jest delikatniejsze w smaku, dlatego serwujemy je w zestawieniu z łagodniejszymi potrawami takimi jak przekąski, dania warzywne, chude sery, owoce morza, ryby, drób, cielęcina i jagnięcina. W odróżnieniu od win czerwonych białe odmiany nie wymagają napowietrzania w tak dużym stopniu jak czerwone wina. Dlatego karafka do wina białego posiada delikatniejsze wcięcie, a podstawa nie musi być przesadnie szeroka.
Karafka na whiskey
Whiskey podajemy w przeźroczystym naczyniu z prostopadłymi ściankami. Bardzo ważny jest przeźroczysty materiał, z którego jest wykonane, ponieważ powinno prezentować kolor trunku.
Karafka na wodę
Najbardziej uniwersalna jest karafka na wodę, w której możemy podawać wszystkie napoje, które nie zawierają alkoholu. W budowie przypominają czasem wazony, a kształt podobny jest do klepsydry. Naczynia tego typu mogą być najbardziej zróżnicowane. Znajdziemy karafki w nietypowych wzorach i wielu kolorach.
Nie musimy ściśle trzymać się reguł savoir–vivre, ale jeżeli weźmiemy pod uwagę wszystkie wyżej opisane zasady, na pewno wywrzemy dobre wrażenie na naszych gościach podczas wyprawianej kolacji.