Pierś z kaczki to danie podawane w najlepszych restauracjach na całym świecie. Okazuje się jednak, że przygotowanie tego rodzaju mięsa wcale nie jest tak trudne, jak wszystkim się wydaje. Wystarczy przestrzeganie czasu i wszystko powinno wyjść po prostu idealnie. Zaskocz znajomych czy też rodzinę i przygotuj soczystą pierś z kaczki, którą zachwycą się wszyscy Twoi goście.
Pierś z kaczki doskonale sprawdzi się w towarzystwie żurawiny i pieczonych ziemniaków. Do kaczki pasuje także kasza lub pieczone jabłka. Taki mariaż wyniesie Twoje wrażenia smakowe na zupełnie nowy poziom.
Soczysta pierś z kaczki
Przygotuj:
- ostry nóż,
- dużą patelnię,
- naczynie żaroodporne,
- szczypce.

Składniki:
- pierś z kaczki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
KROK1
Wyjmij swoją pierś z kaczki z lodówki minimum na godzinę przed smażeniem. Następnie za pomocą noża lub pęsety usuń pozostałe w skórce pióra. Cały kawałek piersi umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
KROK2
Skórę natnij delikatnie nożem, tworząc grubą kratkę. Uważaj, żeby nie uszkodzić warstwy mięsa. Następnie wierzch i spód piersi obsyp solą oraz pieprzem.

KROK3
Na zimną patelnię połóż pierś skórą do dołu. Włącz średni płomień i pozostaw do wytopienia tłuszczu na 10-12 minut.
KROK4
W międzyczasie piekarnik z naczyniem żaroodpornym rozgrzej do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Pierś przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez 2 minuty.

KROK5
Za pomocą szczypców przenieś pierś skórą do góry do naczynia żaroodpornego i piecz jeszcze przez 10 minut.
KROK6
Wyciągnij pierś i zostaw ją na blacie nie ruszając przez 3 do 5 minut. Następnie pokrój pierś na 1 lub 2-centymetrowe plastry i podawaj z przygotowanymi wcześniej dodatkami.
Smacznego!