Wino jest uważane za bardzo wykwintny napój, który nawet po zabutelkowaniu nadal dojrzewa i żyje własnym życiem, stale zmieniając odcienie smaku i aromatu. Prawdziwi koneserzy wina są przekonani, że nieodpowiednie warunki przechowywania mogą zepsuć wino. Jeśli przywiozłeś dobre wino z podróży lub otrzymałeś butelkę prawdziwego wina z Burgundii, prawdopodobnie zechcesz zachować ją na odpowiednią okazję. Z pewnością jednak poczujesz żal, jeśli to świetne i chwalone wino zawiedzie i nie sprawi obiecanej przyjemności Twoim gościom. Właśnie dlatego powinieneś wiedzieć, jak przechowywać butelkowe wino w domu. Jednak właściwe warunki przechowywania są ważne nie tylko w przypadku rzadkich szlachetnych win, młode niedrogie wina są jeszcze bardziej wrażliwe na niekorzystne wpływy zewnętrzne i mogą szybko stać się kwaśne. Zwróć uwagę na ten problem, a nagrodą będzie nienaganne wino o jasnym aromacie i wyrafinowanym bukiecie smakowym, które docenią Twoi goście.
O tym, jak prawidłowo przechowywać wino w domu, powiemy w tym artykule.
Zasada 1: stała temperatura
Właściwa temperatura przechowywania wina jest kluczem do utrzymania szlachetnego smaku tego napoju. Wysoka temperatura przyspiesza proces starzenia oraz zabija świeżość wina. W niskich temperaturach proces ten będzie zdecydowanie wolniejszy. Nagłe zmiany temperatury psują korek, gdyż powietrze dostaje się do wina i szybko się utlenia. Optymalną temperaturą do przechowywania win z winogron jest 10–12 ° C, a dla mocnych win deserowych – 14–16 ° C. Należy pamiętać, że w wysokiej temperaturze przechowywania, z każdym stopniem ° C więcej, wino starzeje się szybciej. Przy zbyt niskich temperaturach, wino z kolei traci swój smak.

Zasada 2: odpowiednia wilgotność
Podczas przechowywania wina należy zachować wilgotność otoczenia w zakresie 65% – 80%. Taki poziom wilgotności przyczynia się do naturalnego nawodnienia korka i zapobiega jego wysychaniu.

Reguła 3: Światło
Pamiętaj, aby zawsze chronić wino przed światłem, zwłaszcza przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych i świetlówek. Butelki z ciemnego szkła są lepiej chronione, większość z nich ma filtry UV. Jasne światło powoduje szybkie starzenie się wina, co wpływa na jego jakość: pojawia się jełczenie. Właściwym rozwiązaniem są specjalne komórki lub schowki, w których wino jest chronione przed bezpośrednim światłem. Wina białe są bardziej wrażliwe na światło, ale wina czerwone tracą swoją jakość, jeśli są narażone na nadmierną ekspozycję na światło. Pomieszczenie, w którym wino jest przechowywane, powinno być zawsze ciemne.

Zasada 4: Spokój
Spokój i brak wstrząsów jest jednym z najważniejszych aspektów, jeśli chodzi o przechowywanie wina. Pomieszczenie lub miejsce, w którym znajduje się wino, nie może podlegać wibracjom ani wstrząsom. Wibracje znacznie zwiększają szybkość rozkładu chemicznego. Znajdź miejsce, w którym nic nie zakłóci spokoju Twojej kolekcji win.

Zasada 5: Pozycja pozioma
Większość ekspertów uważa, że wino powinno być przechowywane w pozycji poziomej. Uważa się, że w kontakcie z winem korek wpływa również na kształtowanie smaku, ale ostatnie badania wykazały, że dopuszczalne jest przechowywanie wina w pozycji pionowej – najważniejsze jest to, żeby korek nie stracił elastyczności i nie wpuszczał tlenu do butelki.

Gdzie przechowywać wino?
Z powyższych informacji wynika, że w lodówce nie ma odpowiednich warunków do przechowywania wina. Zbyt niska temperatura, wibracje, ostre światło podczas otwierania drzwi. Jednak nie jest to do końca prawda, ponieważ w lodówce można umieścić nie dokończoną, szczelnie zamkniętą butelkę wina.
Idealnym miejscem do przechowywania butelek wina jest piwnica. Przy wykańczaniu piwnicy, w której będzie przechowywane wino, najlepiej jest postawić na naturalne materiały. Ściany wyłożone kamieniem, półki wykonane z kamienia lub drewna, a na glinianej podłodze ułożone kamienne płyty. Oczywiście takie rozwiązanie jest możliwe tylko wtedy, gdy masz własny dom lub domek. Jeśli chcesz przechowywać wino w piwnicy, będziesz musiał monitorować wilgotność i temperaturę. Możesz także zainstalować specjalne stojaki na wino.
Stojak na butelki z winem może być nie tylko przedmiotem funkcjonalnym, ale także dekoracją wnętrza dowolnego pomieszczenia. Na przykład, stojak na wino wykonany z drewna sosnowego będzie doskonałym rozwiązaniem do przechowywania butelek wina w mieszkaniu. Rozmiary stojaków mogą się różnić od małych stojaków stołowych na 5 butelek do stojaków podłogowych na 20-40 butelek.

Jak przechowywać białe i czerwone wino?
Nie ma szczególnych różnic w warunkach przechowywania czerwonego i białego wina, należy jednak pamiętać o niektórych subtelnościach. Wina białe nie powinny być przechowywane dłużej niż dwa lub trzy lata, z kilkoma wyjątkami – na przykład, jeśli masz szczęście i masz chardonnay w swojej kolekcji. W takim przypadku możesz go otworzyć nawet po 20 latach, jeśli oczywiście masz dość cierpliwości i siły woli, aby czekać tak długo. Wina czerwone przechowuje się przez okres do dziesięciu lat, jeśli nie mówimy o Burgundii lub Bordeaux, ponieważ takie wina staną się jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne za 100 lat.
Wina białe, różowe i szampany wymagają niższej temperatury przechowywania, a czerwone wina są uważane za mniej wrażliwe.
Jak i ile można przechowywać otwarte wino?
Bardzo ważnym pytaniem jest, jak długo można przechowywać wino już po jego otwarciu. Jeśli podobał Ci się smak i aromat napoju, ale postanowiłeś zachować go na następny lunch lub kolację, możesz zachować taką butelkę ale nie dłużej niż trzy dni. Wina musujące należy skonsumować w ciągu doby od ich otwarcia. Faktem jest, że natychmiast po kontakcie z powietrzem w winie rozpoczyna się proces utleniania, który nie zatrzymuje się nawet po ponownym zamknięciu butelki korkiem. A nawet jeśli na początku tlen pomaga wydobyć cały bukiet smaków i aromatów wina, to później ma on niszczący wpływ na ten napój. Jakość otwartego wina pogarsza się z każdą godziną, ale nie dotyczy to win wzmocnionych i deserowych o wysokiej zawartości alkoholu i cukru – można je pozostawić w lodówce nawet na tydzień. Otwarte czerwone wino powinno być przechowywane nie dłużej niż pięć dni, wino białe przez trzy dni. Według zaleceń ekspertów, aby zachować smak i aromat wina, należy szczelnie zamknąć je korkiem i ostudzić. Niektórzy koneserzy wina zalecają przelanie wina z dużej butelki do małej, aby wyprzeć nadmiar powietrza.
Wina muszą być odpowiednio przechowywane, aby nie zakłócać ich naturalnych procesów. Ciesz się winem, częstuj nim swoich przyjaciół i krewnych, delektuj się każdym łykiem i raduj się życiem!