Jak przechowywać jedzenie w lodówce, by pozostało dłużej świeże i zachowało wszystkie swoje właściwości odżywcze? Wydawać by się mogło, że w tej czynności nie ma nic skomplikowanego i poniekąd rzeczywiście tak jest. Warto jednak wyrobić sobie kilka dobrych nawyków.
Odpowiednia organizacja przestrzeni w lodówce i właściwy sposób przechowywania żywności sprawi, że pozostanie ona dłużej świeża. Dzięki temu unikniesz psucia się artykułów spożywczych i wyrzucania ich do kosza. Oprócz zasady zero waste, przyczyniającej się do ochrony środowiska, wpłynie to korzystnie na stan Twojego portfela. Jak to zrobić? Oto kilka porad, które przedłużą życie magazynowanego w lodówce jedzenia.
Jak układać produkty w lodówce?
By zachować świeżość artykułów spożywczych przechowywanych w lodówce, należy odpowiednie je w niej poukładać. Chociaż większość lodówek chłodzi równomiernie, to często na górnych półkach i drzwiach temperatura jest nieco niższa. Dlatego tak ważnym jest, żeby właściwie zagospodarować tę przestrzeń.

Górna półka
Najwyższą półkę przeznacz na nabiał. Ułóż tam jogurty, kefiry i mleko Nieco wyższa temperatura sprzyja rozwojowi dobrych dla nabiałów bakterii, co w żaden sposób im przecież nie zaszkodzi. Jest to też odpowiednie miejsce, by ustawić tam napoczęte dżemy i konfitury.
Środkowa półka
Na środkowej półce możesz umieścić jedzenie, które szybko się psuje – sery, wędliny, jajka, masło, a także przetworzone produkty. To także odpowiednie miejsce dla gotowych dań, resztek z obiadu, a także pysznych potraw od mamy.
Najniższa półka
Natomiast najniższą półkę zarezerwuj na surowe mięso i ryby. Temperatura w tym miejscu jest najniższa, więc surowe produkty będą miały tu najlepsze warunki. Nie będą też miały bezpośredniego kontaktu z innymi artykułami.
Szuflady
W szufladach umieść osobno owoce i warzywa, panuje tu odpowiednia wilgotność i temperatura dla nich. Zrezygnuj z plastikowych opakowań, Żeby warzywa i owoce mogły „oddychać” umieść je w bawełnianych woreczkach. Dobrym sposobem na przechowywanie świeżych ziół jest owinięcie ich wilgotną ściereczką, bo dzięki temu nie będą wysychały.
Drzwi
A co z drzwiami? Tu trzeba pamiętać, że częste otwieranie i zamykanie lodówki sprawia, że wahania temperatury na drzwiach są największe. Dlatego bezpiecznie jest postawić tam sosy i otwarte soki.
W czym przechowywać żywność?
Równie istotne, jak właściwe ułożenie jedzenia w lodówce, jest jego odpowiednie przechowywanie. Tu z odsieczą przychodzą wszelkiego rodzaju pojemniki na żywność. Gotowe dania i resztki z obiadu najlepiej przechowywać w pojemnikach ze szczelnymi pokrywkami. Dzięki temu unikniesz przenikania się zapachów, a dania nie będą wysychały.
Jeśli zależy Ci na wyjątkowo bezpiecznym sposobie przechowywania jedzenia, możesz zaopatrzyć się w pojemniki próżniowe, albo zestaw do próżniowego pakowania. Brak dostępu tlenu wydłuży okres przydatności tak schowanego w lodówce jedzenia. Niezwykle użyteczne mogą okazać się silikonowe pokrywki, którymi szczelnie przykryjesz garnek, miskę, a nawet niektóre napoczęte owoce. To rozwiązanie wyeliminuje niepotrzebne zużywanie folii spożywczej i aluminiowej.
I pamiętajmy – przetworzone jedzenie kładziemy na środkowej półce!
Czy można przechowywać otwarte puszki?
Napoczętych puszek stanowczo nie powinno się przechowywać w lodówce i to nawet z więcej niż jednego powodu. Po pierwsze i najważniejsze do produkcji puszek konserwowych używana jest cyna, która pod wpływem działania tlenu może przedostać się do pozostawionej w takiej puszce żywności. Dzieje się tak za sprawą przyśpieszonego utlenienia tego metalu. I choć z wszystkich otaczających człowieka metali, cyna jest najmniej szkodliwa, to jednak lepiej nie narażać się na jej spożywanie.
Po drugie resztki przecieru pomidorowego czy owoców w syropie zaczną nabierać charakterystycznego, metalicznego posmaku, który wpłynie na smak całej potrawy (jeśli jednak zdecydujemy się na dokończenie produktu). A po trzecie pozostawienie otwartej puszki grozi przenikaniem się zapachów. Niezamknięty szczelnie produkt straci swoje walory smakowe i być może przejmie aromat innych artykułów znajdujących się w lodówce. Nie chcemy przecież, żeby brzoskwinie w syropie zaczęły smakować łososiem, prawda? Dlatego właśnie należy pamiętać, by zawartość otwartej puszki przełożyć do innego pojemnika i szczelnie go zamknąć.