Chleb to jest nasze dobro narodowe. W żadnym kraju nie wytwarza się podobnego pieczywa jak w Polsce. Ciężko nam wyobrazić sobie śniadanie lub kolacje bez świeżego pieczywa. Aby było dobrej jakości, musimy udać się do lokalnej piekarni albo upiec samemu. Wymaga jednak odpowiedniego składowania. Oto kilka porad, dzięki którym usprawnisz przechowywanie chleba, żeby pozostał smaczny i zdrowy.
Pisaliśmy już wcześniej o tym jak prawidłowo dbać o chlebak, jednak samo dbanie o higienę chlebaka nie wystarczy, jeżeli zależy nam na długowieczności naszego chleba. Jest kilka czynników, o których musimy pamiętać, a cała reszta przyjdzie nam wtedy automatycznie.
Oddychanie
Pieczywo oddycha, dlatego musi mieć dostęp do świeżego powietrza! Inaczej wilgoć, która jest zawarta w środku, przyspieszy proces pleśnienia. Nie możemy trzymać prawdziwego chleba bez konserwantów w plastikowym, szczelnym opakowaniu! Chleb może utracić swoje właściwości już nawet w tak krótkim czasie, jakim jest wycieczka z piekarni do naszego gospodarstwa domowego.
Zamrażanie
Wkładanie chleba do zamrażalnika to zapewne dobrze nam znany sposób przechowywanie chleba. Przy mrożeniu musimy pamiętać o kilku ważnych właściwościach tej metody.
Dzięki zakonserwowaniu chleba w niskiej temperaturze zapobiegniemy rozwojowi pleśni, czerstwieniu chleba oraz utraty walorów smakowych nawet do stu dni.
Musimy pamiętać o tym, że mrożenie to jedyny przypadek, w którym niska temperatura pozytywnie wpływa na nasz pieczywo. Olbrzymim błędem jest chowanie chleba do lodówki! W temperaturze od 0 do 10 stopni Celsjusza pieczywo czerstwieje najszybciej. Bardziej sprzyjające warunki konserwacji zapewni chlebak w temperaturze pokojowej.
Naturalność
Chleba nie można trzymać w opakowaniach z tworzywa sztucznego. Skoro musimy tak bardzo go unikać, to jaki surowiec jest najbardziej wskazany do przechowywania pieczywa? Odpowiedź jest prosta – naturalny! Wszystkie materiały wymienione poniżej będą się nadawały do przechowywania chleba.
- Len – Posiada właściwości higroskopijne i dzięki nim odprowadza nadmiar wilgoci z chleba, co zapobiega pleśnieniu
- Drewno – Przepuszcza powietrze, które jest niezbędne dla prawidłowego przechowywania pieczywa
- Papier bądź pergamin – Kiedy wiemy, że pieczywo będzie stało maksymalnie kilka dni, np bagietki i kajzerki
- Kamień i Glina – Nadaje się najlepiej do przechowywania pokrojonych kromek. Najlepszym naczyniem z tych materiałów jest ‘garnek rzymski’
W chlebaku warto umieścić kawałek jabłka. Dzięki niemu chleb dłużej zachowa swoją miękkość. Podając pieczywo do stołu, najładniej będzie wyglądać na wiklinowym koszu pokrytym materiałową narzutką.
Odświeżanie
Czasami zdarzy się, że pomimo środków zapobiegawczych, chleb i tak nam sczerstwieje. Włosi mają w zwyczaju wrzucać czerstwe kawałki do zup. Możemy także spróbować go odświeżyć bardzo prostym sposobem; pokropić wodą, a następnie wsadzić do ciepłego piekarnika. Bardzo mocno zaschnięte pieczywo nie musi być wyrzucane! Po starciu otrzymamy naturalną bułkę tartą, która może posłużyć do panierowania. Żeby wiór nadawał się do użycia, należy przesypać go do szczelnego opakowania, np. słoika.
Kiedy martwi nas to, że domowe pieczywo szybko się psuje, nie powinniśmy przerzucać się na fabryczne produkty pełne konserwantów. Pamiętając, jakie są prawidłowe warunki przechowywania chleba, maksymalnie wydłużymy czas, przez który nasz chleb będzie smaczny i zdrowy. Z tą wiedzą możemy bez obaw sięgać po zdrowe pieczywo, nie martwiąc się o szybkie czerstwienie,