Czy wyobrażasz sobie gotowanie czy wykonywanie nawet najdrobniejszych, codziennych czynności w kuchni bez używania deski do krojenia? Z pewnością nie! Deski do krojenia do jedne z najczęściej używanych akcesoriów kuchennych. Dziś podpowiemy Ci jak o nie zadbać i jak prawidłowo wyczyścić. Tak samo jak myjesz przybory kuchenne, czy sztućce, tak też powinieneś dbać o czystość deski – zarówno przed jak i po przygotowaniu czy podaniu posiłku. Czy wiesz, że niewłaściwa higiena deski do krojenia może skończyć się nawet zatruciem pokarmowym? Opłukanie deski pod bieżącą wodą nie załatwi sprawy. Ponieważ ma ona nieustanny kontakt z różnego rodzaju żywnością, należy ją czyścić regularnie i dokładnie. A co to tak naprawdę znaczy?

Deski do krojenia – jakie rodzaje mamy do wyboru?
Najczęściej spotykane są wciąż deski drewniane. Chyba nie ma kuchni, w której nie bylibyśmy w stanie znaleźć chociaż jednej takiej podkładki do krojenia. Deska drewniana ma wiele zalet. Naturalne właściwości antybakteryjne drewna nie powinny być wyznacznikiem tego, do czego używamy takiej deski do krojenia. Specjaliści odradzają wykorzystywanie ich do krojenia surowych ryb czy mięsa.

Deski plastikowe, czyli polietylenowe ulegają prawie takiemu samemu zużyciu jak deski drewniane, jednak w przeciwieństwie do nich, można je myć w zmywarkach w wysokiej temperaturze. Podobnie jest z matami polipropylenowo–silikonowymi do krojenia. Ich największa zaleta jest fakt, iż nie ślizgają się, nie tępią noży oraz dobrze przylegają do podłoża. Dodatkowo można je z łatwością przechowywać praktycznie w każdej szafce czy szufladzie, ponieważ nie zajmują dużo miejsca.

Coraz większą popularnością cieszą się również deski szklane. Charakteryzuje je nie tylko idealnie gładka powierzchnia. Są odporne na zapachy oraz przebarwienia. Na ich niekorzyść jednak działa fakt, że można je z łatwością wyszczerbić lub nawet potłuc. Szkło mimo iż odporne na działanie bakterii i niekorzystnych czynników świadczących o zużyciu deski do krojenia, przyczynia się do znacznie szybszego tępienia noży, na co uskarża się wielu ich użytkowników.

Nagłówek Jak prawidłowo czyścić deski do krojenia?
Jak pewnie się domyślasz sposobów jest niemal tak dużo, jak użytkowników desek do krojenia. Oczywiście każdy ma swoje sprawdzone sposoby, najważniejsze jednak, by kierować się przede wszystkich względami higienicznymi i starać się ograniczać możliwość rozwoju bakterii do absolutnego minimum. Nie bójmy się też zwyczajnie wyrzucić deski do krojenia, jeśli stwierdzimy, że służyła nam już długo i nie jesteśmy w stanie jej dokładnie wyczyścić. To zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż oczekiwanie na nieprzyjemne konsekwencje, które mogą nas czekać w wyniku nieodpowiedniego użytkowania i czyszczenia desek.

Najłatwiejsze jest utrzymanie w czystości deski do krojenia wykonanej ze szkła. Powinniśmy je myć dokładnie tak, jak talerze – albo w zmywarce albo w zlewie, przy użyciu wody z płynem do mycia naczyń. Wystarczy ją następnie osuszyć i odłożyć i gotowe – zero wysiłku, zero zabrudzeń i bakterii. Każdą inną deskę, niezależnie od materiału, z jakiego jest wykonana, zaraz po użyciu powinniśmy umyć w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Koniecznie spłucz ją dokładnie wodą, osusz lub pozostaw do wyschnięcia. Aby dokładniej doczyścić drewnianą deskę, użyj domowego i absolutnie bezpiecznego dla zdrowia sposobu – gruboziarnistej soli i cytryny. Deskę posyp solą, a następnie pocieraj jej powierzchnię przekrojoną na pół cytryną. Odstaw ją na kilka minut, po czym usuń powstałą w wyniku czyszczenia maź. Jeśli dodatkowo zależy Ci na pozbyciu się nieprzyjemnych zapachów, którymi przesiąkła deska, użyj cytryny i octu. Często w celu dokładnego oczyszczenia desek kuchennych stosuje się również sodę oczyszczoną. Solidna dawka sody w połączeniu z wodą gwarantuje naprawdę zadowalające efekty, ponieważ poza zanieczyszczeniami, pozbywamy się także nieprzyjemnych i uporczywych zapachów. Niektórzy używają również „pasty sodowej”, czyli sody oczyszczonej wymieszanej z łyżeczką soli i połączoną z wodą. W końcu nie od dziś wiadomo, że domowe sposoby, to najlepsze sposoby!
