Jeśli jesteś fanem grillowania i uważasz, że można to robić o każdej porze roku i przy każdej pogodzie, ten artykuł jest dla Ciebie. Gotowanie na grillu jest prawdziwą sztuką. Wymaga ona odrobiny inspiracji, przygotowań, cierpliwości i wiedzy, aby “zwyczajne” produkty zamieniły się w pyszne i smaczne dania. Niektórzy uważają, że grillowanie jest typowo letnim zajęciem i kończy się wraz z ciepłym sezonem, kiedy na zewnątrz robi się coraz zimniej. Inni natomiast są przekonani, że ani śnieg, ani zimno nie przeszkodzą prawdziwym fanom grilla i, że grillować można przez cały rok. W tym artykule zebraliśmy 5 wskazówek, które pozwolą Ci przygotowywać potrawy z grilla w profesjonalny sposób.
1. Prawidłowo rozpal grill i daj mu czas na rozgrzanie się
Najprostszym, przyjaznym dla środowiska i bezpiecznym sposobem na rozpalenie grilla jest specjalny starter (lub inaczej komin), który można kupić w supermarkecie lub w sklepie turystycznym. Jest to metalowy cylinder z otworami. Wszystko, co trzeba zrobić, to umieścić odpowiednią ilość węgla w starterze i całość postawić na małym ognisku rozpalonym np. na gazetach. Gdy węgiel umieszczony w starterze osiągnie pożądaną temperaturę, należy ostrożnie przesypać go do grilla.
Prosty test pomoże Ci sprawdzić, czy grill jest wystarczająco gorący: zatrzymaj otwartą dłoń 10 centymetrów nad rozżarzonymi węglami, aż ciepło stanie się nie do zniesienia. Jeśli byłeś w stanie utrzymać rękę przez 8–10 sekund, grill nie jest wystarczająco ciepły, 3-4 sekundy – grill jest gotowy do smażenia i 1-2 sekundy – temperatura w grillu jest zbyt wysoka.

2. Zawsze utrzymuj grill w czystości
Aby Twoje grille i akcesoria mogły służyć Ci przez długi czas, a jedzenie nie przyklejało się do kratek podczas przygotowywania, po każdym grillowaniu, dokładnie wyczyść cały zestaw. Najlepiej jest zrobić zaraz po zakończeniu grillowania, kiedy urządzenie jest jeszcze ciepłe.
Istnieje prosty sposób czyszczenia grilla z resztek jedzenia: oderwij z rolki 40–50 centymetrów folii spożywczej, a następnie zgnieć ją i uformuj małą kulkę. Chwyć tę kulkę kleszczami i mocno przetrzyj nią gorącą kratkę od grilla.

3. Używaj oleju roślinnego
Aby żywność po przyrządzeniu na grillu była apetyczna i soczysta, używaj olejów roślinnych – na przykład mieszanki rzepaku i oliwy z oliwek w proporcji 80 do 20. Pamiętaj, aby nie smarować samego grilla, ale jedzenie – pomoże to uniknąć potencjalnie niebezpiecznych sytuacji z gorącym olej na siatce. Aby żywność nie przyklejała się podczas smażenia, popryskaj ją od czasu do czasu wodą, sokiem z cytryny lub marynatą.

4. Zadbaj o odpowiednie rozmieszczenie jedzenia
Każdy produkt umieszczony na grillu powinien mieć swoje własne miejsce, nie dotykając żadnego innego. Dlatego nie układaj elementów zbyt blisko siebie, między nimi powinna być wolna przestrzeń około 3 centymetrów z każdej strony – około 25-30% powierzchni grilla powinno pozostać wolne. W ten sposób zawsze będziesz miał możliwość manewrowania podczas układania produktów.

5. Nie podawaj mięsa bezpośrednio po przyrządzeniu
Po zdjęciu mięsa z grilla odstaw je na 3-5 minut. Następnie zrób małe otwory w każdym kawałku i zawiń w folię, pozostawiając je tak na kolejne 10 minut. Tyle czasu wystarczy, aby mięso wchłonęło sok, który wydostał się z kawałków.

6. Krewetki grilluj w skorupkach
Wielu smakoszy owoców morza oczyszcza krewetki ze skorupek przed położeniem ich na ruszt grilla. Radzimy jednak tego nie robić. Jeśli chcesz przygotować pyszne krewetki z grilla, zrób małe otworki w skorupkach krewetek a następnie zamarynuj je – marynata przeniknie do wnętrza i całkowicie namoczy mięso krewetek. Następnie nadziej krewetki na szpikulce do szaszłyków i połóż je na podgrzanym grillu. Skorupka nie pozwoli spłynąć marynacie, a mięso będzie delikatniejsze i smaczniejsze.

7. Drewno zamiast węgla? Czemu nie!
Wielu koneserów grillowanych potraw uważa, że lepiej nie grillować na gotowych węglach, ale na drewnie, zwłaszcza że obecnie wiele sklepów zapewnia taką możliwość. Oczywiście przyrządzenie potrawy zajmie wtedy trochę więcej czasu, ale wynik jest tego zdecydowanie wart. Nie poleca się jedynie grillowania na drewnie iglastym, natomiast brzoza postrzegana jest za drewno najbardziej „smaczne” i pachnące.
Ogień i temperatura podczas palenia drewnem
Jeśli używasz drewna opałowego, musisz je spalić, aż do momentu, w którym otwarty ogień zostanie całkowicie zgaszony. Mieszaj żar od czasu do czasu, aby spalić drewno ze wszystkich stron. Wielkość żaru powinna wynosić około 3 x 3 centymetry. Jeśli uzyskasz taki efekt, oznacza to, że grill został odpowiednio podgrzany i jest gotowy do użycia.

8. Co warto wiedzieć o marynowaniu?
Rodzaj mięsa a marynowanie
Jagnięcinę, wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę – te mięsa trzeba zacząć marynować co najmniej pięć godzin przed umieszczeniem na grillu. Kurczak potrzebuje trzech godzin, ryby i warzywa wystarczy natomiast marynować przez 10-15 minut, jeśli nie zamierzasz smażyć sześciokilogramowej tuszy.
Poniżej przedstawiamy kilka rodzajów marynat, które warto przygotować w zależności od rodzaju mięsa i pozostałych składników. Jeśli chcesz, aby Twoje dania z grilla zawsze wychodziły pyszne, polecamy także zaopatrzyć się w dobrej jakości akcesoria do marynowania, dzięki którym dobrze zamarynujesz wszystkie produkty, przed położeniem ich na ruszt.
Marynata do mięsa cielęcego
Do mięsa cielęcego polecamy wykorzystać cebulę, sól, pieprz i trochę oleju roślinnego. Możesz także doprawić ją swoimi ulubionymi ziołami.
Marynata do ryb
Do marynaty rybnej polecamy wykorzystać czosnek, koperek, sól i pieprz. Zewnętrzną część ryby natrzyj solą i pieprzem, natomiast we wnętrzu tuszy umieść koperek i czosnek. Po ściągnięciu ryby z grilla, pokrop ją lekko sokiem z cytryny a Twoje danie będzie niesamowicie pyszne.
Marynata do warzyw
Warzywa polecamy marynować w oleju czosnkowym (aby przygotować olej czosnkowy, wymieszaj 100 ml oleju roślinnego z 15 g czosnku, najlepiej używając do tego blendera). Następnie przy pomocy garnka z pędzelkiem do marynowania potraw rozprowadź marynatę na warzywach. Zapewniamy, że warzywa zamarynowane w ten sposób są przepyszne!
Mamy nadzieję, że przedstawione przez nas wskazówki będziesz mógł lub mogła niebawem wykorzystać podczas przyjęcia z grillem lub podczas spotkania rodzinnego. Pamiętaj, że głównym sekretem grillowania jest osoba, która przygotowuje potrawy, dlatego zawsze gotuj z przyjemnością!